Horká čokoláda & vaření & speciality

pohlazení pro chladné večery

POŠTOVNÉ JEN 49 KČ

Slovensko 179 Kč

Horká čokoláda

Můžete ji uvařit z připravené směsi (prášku nebo hoblinek), z čokolády na vaření nebo z kterékoli vaší oblíbené tabulky čokolády (třeba s chilli nebo s mátou).

Vyberte si takové % kakaa, které vám nejvíce chutná. Na horkou čokoládu je ideální 50-70% kakaa, ale pro děti už je většinou příliš intenzivní. Pro ně volte spíše čokoládu s nižším obsahem kakaa nebo přidejte více mléka a cukru.

Návod na obalu berte spíše jako doporučení. Jakou horkou čokoládu máte nejraději? Hustou, silnou, takovou, že v ní stojí lžička? Nebo si nejvíce pochutnáte na sladkém kakau, s kopečkem šlehačky a skořicí? Vyberte si kvalitní základ, a pak jen přidávejte nebo ubírejte mléko. To ale zásadně plnotučné a nejlépe čerstvé.

salek

A jak připravit horkou čokoládu z tabulky čokolády?

Snadno. Čokoládu nejdříve nalámejte nebo použijte čokoládové pecičky. Můžete vařit i z klasického holandského kakaa, pak je ale potřeba přidat cukr.

  • na 1 porci čokolády doporučujeme 50g čokolády a 80ml mléka (nebo 70g čokolády a 70ml mléka na opravdu hustý a intenzivní šálek).
  • rozehřejte v kastrůlku mléko na cca 70°C (nevařte).
  • vmíchejte čokoládu a nechejte rozpustit.
  • zároveň s čokoládou můžete přidat skořici, vanilku, chilli, kardamom, atd. Vůně koření se v mléce krásně uvolní.
  • nebo můžete přidat něco silnějšího – Baileys, Amaretto nebo brandy
  • a navrch kopeček šlehačky!

A nezapomeňte připravovat čokoládu z plnotučného mléka (ideálně čerstvého)! Ano, jsou to kalorie navíc, ale stojí to za to. A občas nějakou tu vzpruhu potřebujeme, tak s chutí do toho! :-)

Krémové nebe

Značka Venchi používá do svých čokoládovo-oříškových krémů kakaové boby nejvyšší kvality, lískové oříšky IGP Piemont, olivový olej nebo oleje z ořechů. Krém Cuor di Cacao ze 70% čokolády nebo Cuba Rhum s 12,5% pravého kubánského rumu jsou lahůdkou pro každého čokoholika.

Krém značky Lindt je nabitý lískovými oříšky. Obsahuje jich celých 40%! Skvělá volba pro milovníky výrazné oříškové chuti.

Všechny naše krémy jsou bez obsahu palmového oleje.

Kakaové máslo

Kakaové máslo je přírodní tuk z kakaových bobů. Lisuje se z upražených kakaových bobů, je 100% přírodní, má velmi jemnou chuť (nechutná po čokoládě) a je velmi bohaté na „dobré tuky“, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.

Je ideální na vaření, protože:

– je to rostlinné máslo
– má velmi vysoký bod přepálení – 230°C (bod přepálení je teplota, při které tuk začíná měnit své vlastnosti a přestává být vhodný pro konzumaci – běžné máslo se přepaluje už při 130°C, olivový olej při 160°C, přepuštěné máslo při 200-250°C). Je díky tomu vhodné i pro smažení při vysokých teplotách (např. na steaky)
– neobsahuje choleterol
– může se uchovávát při pokojové teplotě
– neobsahuje hydrogenované tuky
– není mastné na dotek
– je hypoalergenní
– díky svým vlastnostem je velmi vzácné a používá se především ve farmacii a kosmetice