Česká čokoláda

 

TRADICE. Víte, že za první republiky bylo Československo třetím největším zpracovatelem kakaových bobů na světě?

OD BOBU PO TABULKU.
Na tradici navazují naši výrobci, kteří si sami nakupují kakaové boby u pěstitelů a vyrábějí kvalitní čokolády „od píky”, tedy od zpracování kakaových bobů po tabulku čokolády.

OCENĚNÍ.
Lokální výrobci sbírají jak místní uznání, tak ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích.

#ShowMore#

Když přijde řeč na Česko a gastronomii, vyvstane nám nejspíš jako první pivo, Olomoucké tvarůžky, Hořické trubičky nebo lázeňské oplatky.
Věděli jste ale, že i v naší zemi najdete celou řadu výtečných čokoládoven? A že je ve výrobě čokolády u nás velká tradice?

To, že u nás máme nějakou větší čokoládovnu, ví patrně každý. Už od dětských let jsme si zdobili stromečky kolekcí od “Čokoládové hvězdy”, kterou vnímáme jako určitou součást našeho národního koloritu.

Že má v naší zemi opravdu tradici výroba kvalitní čokolády? 

Pojďte se spolu s námi vydat po stopách české čokolády.

Čokoláda z Česka

Možná se budete divit, ale výroba čokolád má u nás poměrně dlouhou historii. Ne sice tak moc, jako třeba ve Španělsku, které je považováno za její Evropskou “pravlast”. I přesto to však stačilo na to, aby si český čokoládový průmysl prošel celou řadou strhujících událostí.

První zmínka o obchodě s čokoládou u nás se vynořuje kolem roku 1770. Krámek s čokoládou si tehdy v Praze otevřel pan Filip Watzke. O několik let později se k němu začali pomalu, ale jistě, připojovat další výrobci čokolád.

Jednou z prvních velkých čokoládoven u nás byla čokoládovna Luna, která vznikla v první polovině 19. století. Do konce století už u nás bylo velkých čokoládoven hned několik. Není tedy divu, že se konzumace čokolád rychle rozšířila mezi obyvatelstvem.

V období první republiky byl rozmach výroby čokolád na území Česka tak velký, že jsme byli jedním z největších zpracovatelů kakaových bobů na světě. Bohužel, velká část výroby byla zničena během německé okupace.

Po roce 1989 se však podmínky pro obnovení výroby opět zlepšily. Továrny na čokoládu začaly opět vyrábět ve velkém. Stejně tak se objevily vhodné podmínky pro vznik malých lokálních manufaktur.


Poctivá česká čokoláda

Protože jsme patrioti a české výrobě fandíme, najdete v e-shopu Le Chocolat hned několik českých výrobců. Podporujeme kvalitní českou malovýrobu.
N
ajdete u nás čokolády od menších čokoládových manufaktur, které navazují na tradici výroby čokolád z období první republiky a čokoláda u nich vzniká pěkně poctivě, od bobu po tabulku.

Zároveň jsme se i my sami pustili do tajů výroby kvalitní čokolády.
Vyrábíme pro vás v malé pražské manufaktuře ručně lité čokolády s bohatým posypem.


Z českých výrobců u nás najdete:

  • královehradeckou manufakturu Jordi’s
  • brněnskou manufakturu Ajala


Fandíme ale i našim slovenským bratrům. Vyzkoušejte skvělé čokolády:

  • z nitranské čokoládovny Lyra

 

Všechny tyto čokoládovny již posbíraly několik mezinárodních ocenění na prestižních soutěžích. Pravidelně soutěží ve špičkových kategoriích:

Máme být na co pyšní.

Kupte si některou z českých čokolád. Nejen, že si jimi uděláte radost, ale také podpoříte dobrou věc.

 

 

2 položek celkem