Kakaové boby

Kakaové boby jsou skvělou volbou místo přeslazených cukrovinek. Jsou chutné, a přitom velmi zdravé.
Považují se za superpotravinu, protože obsahují velké množství zdraví prospěšných živin.
Jak chutnají a jaké jsou jejich účinky na naše zdraví?
 

#ShowMore#

Jak kakaové boby chutnají?

Chuť kakaových bobů je příjemně intenzivní. Záleží ale velmi na kvalitě bobů a odrůdě. Kakaové boby nízké kvality a nejběžnější odrůdy Forastero moc jíst nedoporučujeme. Zpracovávají se do levných čokolád a jejich hořce-trpká chuť musí být „přebíjena“ cukrem. Šetrně zpracované kakaové boby původní odrůdy Criollo nebo modernější Trinitario jsou ale chuťově příjemným zážitkem.

Kakaové boby jsou podobně křupavé a tučné jako oříšky. Stejně jako u oříšků se jedná o velmi zdravý tuk. Kakaové máslo je považováno za jeden z nejzdravějších tuků vůbec.

Mnoho lidí si na chuť kakaových bobů musí nejdříve zvyknout. Jejich velkou výhodou v porovnání s ořechy nebo běžnými cukrovinkami je, že jich nesníte mnoho. Jejich chuť je intenzivní a zasycující. A to doslova. Kakao nám může pomoci zkonzumovat méně jídla. Jak?

 

Kakaové boby a jejich účinky na naše zdraví

Kakaové boby se řadí mezi jedny z nejkomplexnějších potravin planety. Obsahují stovky zdraví prospěšných živin.

Ve 100 g kakaových bobů najdeme například

  • 96 % doporučené denní dávky manganu – důležitý pro krvetvorbu
  • 89 % doporučené denní dávky mědi – podporuje krvetvorbu a imunitu
  • 57% doporučené denní dávky hořčíku – snižuje únavu, podporuje nervovou soustavu
  • 129% doporučené denní dávky vlákniny – pro správné zažívání a jako prevence kardiovaskulárních onemocnění nebo např. rakoviny tlustého střeva
  • 20 x více antioxidantů 
  • železo, chrom, zinek, síru a mnoho dalších zdraví prospěšných látek

 

   S kakaovými boby zůstáváme stále mladí:

 

   S kakaovými boby hubneme:

  • po pokrmech s vyšším obsahem vlákniny máme dříve pocit sytosti. Sníme tedy obvykle méně.
  • kakaové boby zpomalují trávení a zmírňují vzestup inzulínu, spouští také signály smyslového zasycení

 

   S kakaovými boby máme lepší náladu:

  • kakaové boby jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum
  • obsahují dopamin a serotonin, které příznivě ovlivňují duševní zdraví a náladu

 

   S kakaovými boby se lépe soustředíme:

  • díky obsahu theobrominu

 

Čím méně jsou kakaové boby zpracovávány, tím více zdravotních účinků si zachovávají. Přečtěte si více o tom, jak se kakaové boby zpracovávají a co ovlivňuje jejich kvalitu.

 

Pražené versus nepražené kakaové boby

Kakaové boby se po sklizni fermentují a suší. Běžně se poté také praží, podobně jako káva. Nepražené kakaové boby si uchovávájí nejvíce zdraví prospěšných látek, především antioxidantů. Šetrné pražení při nízkých teplotách (do 120 °C) však mnoho látek zachová. Pražení rozvíjí chuť kakaových bobů, zabíjí bakterie a zabraňuje vzniku plísní.

Kakaové boby ať pražené nebo nepražené budou v jakékoli formě vždy vhodnější volbou než libovolné běžné cukrovinky. Zvolte chuť, která vám bude vyhovovat. Pokud jste doteď jedli hlavně mléčnou čokoládu ze supermarketu, čisté nepražené kakaové boby vás nejspíš nenadchnou. Zkuste začít s kakaovými boby v hořké čokoládě. Mějte je po ruce během dne v šikovné plechovce – pár kousků bobů zažene chutě na sladké a dodá energii.

 

Kakaové boby – recept, jak je jíst

Nejjednodušší je samozřejmě jíst kakaové boby jen tak, jako oříšky. Hodí se však na mnoho dalších příležitostí, zvlášť nasekané nebo v čokoládě:

1 položek celkem