Ajala

Kde se vyrábí druhá nejlepší čokoláda na světě? V Brně!

Ajala tym

Brněnská manufaktura AJALA začala vyrábět čokolády v roce 2015.
A od té doby už stihla posbírat několik cen na mezinárodních čokoládových soutěžích. Z prestižních International Chocolate Awards si odnesli:
- stříbro za čokoládu "Květy a pomeranče"
- bronz za čokolády "Kokosový krém" a "Rustikální"

Čokolády vyrábí od bobu po tabulku z výběrových kakaových bobů ze Střední a Jižní Ameriky.
Místo cukru používá pouze panelu – šťávu z cukrové třtiny. Ta na rozdíl od běžného rafinovaného třtinového cukru zachovává maximum živin přítomných v původní třtinové šťávě.

#ShowMore#



Víte, že Československo bylo za první republiky třetí největší zpracovatel kakaových bobů na světě?
Právě na tuto zapomenutou tradici chce AJALA navázat.

 

Čokoládovna Ajala - láska hory přenáší

Příběh čokoládové manufaktury Ajala se začal psát v roce 2014. Tehdy Filipu Teplému a jeho ženě Silvii dovezl kamarád z Guatemaly čokoládu podle receptu původních obyvatel části Střední Ameriky – Mayů. A byla z toho okamžitá láska. A touha vědět o čokoládě víc. Z počátku studovali na Internetu a pokoušeli se o výrobu čokolády tradičními postupy metodou pokus - omyl. Jak sami přiznávají, první výroba chutnala nevalně.

Střih - o pár let později - a brněnská manufaktura poráží v prestižní mezinárodní čokoládové soutěži v Londýně 250 dalších soutěžících z celé Evropy. Získává stříbro v kategorii mikrovárek.

10 dní pro perfektní čokoládu

Ajala používá původní výrobní postupy šetrného pražení, mletí žulovými kameny a staření. Výroba každé tabulky čokolády zabere 10 dní. U čokolády však platí, že každá hodina práce je znát.

Základem skvělé čokolády jsou ale vždy výborné suroviny. Ajala používá jen dvě - kakaové boby a panelu. A pak už jen ingredience na dochucení - mořskou sůl, ořechy, chilli...

Kakaové boby nakupuje čokoládovna ve Střední a Jižní Americe. Snaží se nakupovat přímo od farmářů. A platit jim férové ceny. Nemá na to razítka ve formě Fairtrade certifikace. Pro majitele jsou udržitelné vztahy s dodavateli a zodpovědný přístup k přírodě jejich osobní rozhodnutí, které je i v DNA jejich podnikání.

Čokolády jsou slazeny panelou. To je usušená šťáva z cukrové třtiny, která si zachovává všechny živiny, které se v cukrové třtině nacházejí. Zpracovává se tak, že se nejprve z rostlin šetrně vymačká šťáva, která se následně vysuší a po té se vzniklé krystalky lehce rozdrtí. Z běžného třtinového cukru se odstraňuje melasa, která ale obsahuje spoustu nutričně hodnotných látek. Panela se ale melasy nezbavuje, a tak si všechny tyto látky uchovává. 

Čokolády jsou vyrobeny ručně a zabaleny do originálních ručně tištěných papírů CALICO z Česka. Jejich design vychází z původních historických motivů z první republiky.

Chcete se podívat, jak vypadá čokoláda Ajala po rozbalení? Natočili jsme pro vás video:

 

SLADKÉ PROBUZENÍ

AJALA znamená v mayském jazyce "probuzení" a přesně takové pocity by vám zakladatelé čokoládovny rádi předali. Podobný pocit, jaký zažili oni, když ochutnali svou první tabulku původní čokolády. Aby vás každý kousek jejich čokolády překvapil a probudil zvědavost a touhu po dalším poznávání.

Chcete se o příběhu této čokoládovny dozvědět více? Čtěte více zde.

Ajala zakladatele

 

16 položek celkem
Ajala cokolada chilli
Tip
95 Kč
2762
Ajala cokolada kakaove nibsy
Tip Trvanlivost
95 Kč
3509
Ajala cokolada kokos ananas 45g
Tip
95 Kč
3508
Ajala Kokosovy krem cena
Tip
95 Kč
2758
Ajala cokolada kvety pomerance silver
Tip
95 Kč
2759
Ajala cokolada mandle
Tip
95 Kč
2766
Ajala cokolada morska sul
Tip
95 Kč
2763
Ajala cokolada pekan orechy
Tip
95 Kč
2764
Ajala Haiti
Tip
115 Kč
9874
Ajala Madagascar
Tip
115 Kč
9873
Ajala Tanzanie
115 Kč
9883
Ajala 70
Tip
95 Kč
2761
Ajala cokolada tmava 85
Tip
95 Kč
2760
Ajala cokolada vlasske orechy 2
Tip
95 Kč
2767
Ajala kakaove boby
199 Kč
9901

Stránka 1 z 1 - 16 položek celkem