Ajala

Ajala tymVíte, že Československo bylo za první republiky třetí největší zpracovatel kakaových bobů na světě?

Na tuto naši zapomenutou tradici navazuje i brněnská čokoládovna AJALA.

Čokolády vyrábí od bobu po tabulku z výběrových kakaových bobů ze Střední a Jižní Ameriky. S pěstiteli spolupracuje buď přímo nebo co nejtěsněji.
Místo cukru používá pouze panelu – šťávu z cukrové třtiny. Ta na rozdíl od běžného rafinovaného třtinového cukru zachovává maximum živin přítomných v původní třtinové šťávě.

Čokolády jsou vyrobeny ručně a zabaleny do originálních ručně tištěných papírů CALICO z Česka. Jejich design vychází z původních historických motivů z první republiky.

Čokoládovna Ajala - láska hory přenáší

Příběh čokoládové manufaktury Ajala se začal psát v roce 2014. Tehdy Filipu Teplému a jeho ženě Silvii dovezl kamarád z Guatemaly čokoládu podle receptu původních obyvatel části Střední Ameriky – Mayů. A byla z toho okamžitá láska. A touha vědět o čokoládě víc. Z počátku studovali na Internetu a pokoušeli se o výrobu čokolády tradičními postupy metodou pokus - omyl. Jak sami přiznávají, první výroba chutnala nevalně.

Střih - o pár let později - a brněnská manufaktura poráží v prestižní mezinárodní čokoládové soutěži v Londýně 250 dalších soutěžících z celé Evropy. Získává stříbro v kategorii mikrovárek.

10 dní pro perfektní čokoládu

Ajala používá původní výrobní postupy šetrného pražení, mletí žulovými kameny a staření. Výroba každé tabulky čokolády zabere 10 dní. U čokolády však platí, že každá hodina práce je znát.

Základem skvělé čokolády jsou ale vždy výborné suroviny. Ajala používá jen dvě - kakaové boby a panelu. A pak už jen ingredience na dochucení - mořskou sůl, ořechy, chilli...

Kakaové boby nakupuje čokoládovna ve Střední a Jižní Americe. Snaží se nakupovat přímo od farmářů. A platit jim férové ceny. Nemá na to razítka ve formě Fairtrade certifikace. Pro majitele jsou udržitelné vztahy s dodavateli a zodpovědný přístup k přírodě jejich osobní rozhodnutí, které je i v DNA jejich podnikání.

Čokolády jsou slazeny panelou. To je usušená šťáva z cukrové třtiny, která si zachovává všechny živiny, které se v cukrové třtině nacházejí. Zpracovává se tak, že se nejprve z rostlin šetrně vymačká šťáva, která se následně vysuší a po té se vzniklé krystalky lehce rozdrtí. Z běžného třtinového cukru se odstraňuje melasa, která ale obsahuje spoustu nutričně hodnotných látek. Panela se ale melasy nezbavuje, a tak si všechny tyto látky uchovává. 

SLADKÉ PROBUZENÍ

AJALA znamená v mayském jazyce "probuzení" a přesně takové pocity by vám zakladatelé čokoládovny rádi předali. Podobný pocit, jaký zažili oni, když ochutnali svou první tabulku původní čokolády. Aby vás každý kousek jejich čokolády překvapil a probudil zvědavost a touhu po dalším poznávání.

Chcete se o příběhu této čokoládovny dozvědět více? Čtěte více zde.

Ajala zakladatele

 

99
100199100

Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.