Hořká čokoláda

horka cokolada

Víte, že dobrá hořká čokoláda není hořká?

V kvalitní hořké čokoládě byste si měli vychutnat jen příjemně intenzivní chuť kakaa. Zanechala vám čokoláda na jazyku nepříjemný pocit trpkosti? To je většinou jen znak méně kvalitní čokolády. Je pravda, že k čokoládám s vysokým procentem kakaa se člověk často musí „projíst“. Pak už ale není cesty zpět. K mléčné čokoládě ze supermarketu se už nikdy nevrátíte. Platí jednoduché rovnítko: 
čím kvalitnější kakao, tím lepší čokoláda
čím více kakaa, tím méně cukru
čím více kakaa, tím čokoláda zdravější

 

hořká Čokoláda jako superpotravina

 

Tou složkou, pro kterou je čokoláda považována za superpotravinu, je právě kakao. Kakao má hlavní vliv na chuť čokolády. Čím vyšší procento kakaa, tím snáze se také odhalí, jestli je kakao opravdu kvalitní.

V běžné tabulce mléčné čokolády si kakao opravdu nevychutnáte. Obsahuje ho jen 25 %. 20 % tvoří mléko a 55 % tak zbývá na cukr. Není divu, že do běžné mléčné čokolády míří kakao maximálně průměrné kvality. Cukr a mléko jeho hořkost spolehlivě překryjí.

Není tomu ale jinak ani u běžné hořké čokolády. Aby čokoláda mohla být nazývána hořkou, musí obsahovat minimálně 35 % kakaa. A zbytek (tedy 65 %) tvoří … cukr.

V Le Chocolat nemá žádná tmavá čokoláda méně než 45 % kakaa.

Vysokoprocentní hořké čokolády

Samotnou kapitolu tvoří vysokoprocentní čokolády (s obsahem kakaa nad 70 %). Pro mnoho lidí jsou ale čokolády s vysokým podílem kakaa jednoduše už příliš silné. Obsah kakaa v rozmezí 45–70 % se také většinou používá u čokolád s ingrediencemi. S oříšky, ovocem, kořením. Intenzita kakaa tak nepřebije chuť přísad a vzniká velmi harmonická kombinace chutí.

kvalita kakaa = dobrá chuť čokolády  

Na počátku každé dobré čokolády jsou kakaové boby. A zde je to podobné jako s vínem. I jeho kvalitu a chuť ovlivňují odrůda, pěstitelská oblast a jak je zpracováno hned po sklizni. Kvalitní pěstování a zpracování kakaových bobů je náročné na čas a péči. Za opravdu kvalitní jsou považovány jen 3 % světové produkce kakaa! Více o výrobě čokolády si můžete přečíst zde.

Single origin čokolády

Dobrým vodítkem kvality čokolády je, když výrobce uvádí na obalu původ kakaových bobů. Jedná se pak o tzv. Single origin čokolády, tedy čokolády na jejichž výrobu byly použity kakaové boby z jedné pěstitelské oblasti. Výrobci přirozeně chtějí zdůraznit dobrý původ kakaa. Na tabulkách tak většinou najdete označení Venezuela, Ekvádor, Madagascar a další země Latinské Ameriky. Ty jsou považovány za nejlepší pěstitelské oblasti. Chuť těchto čokolád se rok od roku liší. Podobně jako u vína. Každý ročník je specifický počasím, zpracováním atd. Každý rok tak můžete ochutnat, jak se ten daný ročník vydařil. Jaký rozdíl oproti průmyslové velkovýrobě, kde se kakaové boby jednoduše namíchají tak, aby vždy vznikla ta stejná uniformní chuť…

Vyberte si z naší široké nabídky kvalitních hořkých čokolád tu svoji.

 
59
999159999
Značky
 
 
Ingredience
Speciální
Typ
Země původu

Stránka 1 z 4 - 64 položek celkem

Další produkty

Stránka 1 z 4 - 64 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.