Hořká čokoláda

Nejprodávanější

98 položek celkem
Simon Coll cokolada 99 kakao 2646
Cacao Sampaka hořká čokoláda 100% cocoa Ecuador 75g
99,90 Kč
TGN100
Vivani tmava cokolada 92
75 Kč
9888
Vivani 100 cokolada
75 Kč
9887
Vivani tmava cokolada 99
75 Kč
3488
Cacao Sampaka 91% Venezuela&Ecuador TN91
Venchi hořká čokoláda s lískovými oříšky
129 Kč
116206
Vivani tmava cokolada 70 3489
Venchi cokolada kokosova
129 Kč
116249
Venchi čokoláda Pomeranč
129 Kč
116214
Amatller cokolada Peru 2
Akce
109 Kč –18 %
Amatller 83% Perú 70 g
Skladem (> 5 ks)
89 Kč
2593
Cacao Sampaka 86% Venezuela
129 Kč
TN86
Nahoru
Další produkty

Proč je hořká čokoláda dobrá volba?
Čím více kakaa, tím méně cukru. Čím více kakaa, tím je čokoláda zdravější.
A nezapomeňte! Čokoláda je tím lepší, čím kvalitnější je kakao. Není 70% jako 70%.

#ShowMore#

Víte, že hořká čokoláda není vůbec hořká? V kvalitní hořké čokoládě byste si měli vychutnat jen příjemně intenzivní chuť kakaa.
Zanechala vám čokoláda na jazyku nepříjemný pocit trpkosti? To je většinou jen znak méně kvalitní čokolády. Je pravda, že k čokoládám s vysokým procentem kakaa se člověk často musí „projíst“. Pak už ale není cesty zpět. K mléčné čokoládě ze supermarketu se už nikdy nevrátíte. A taková čokoláda není jen dobrá, je i zdravá.

Hořká čokoláda jako superpotravina

Tou složkou, pro kterou je čokoláda považována za superpotravinu, je právě kakao. Kakao má hlavní vliv na chuť čokolády. Čím vyšší procento kakaa, tím snáze se také odhalí, jestli je kakao opravdu kvalitní.

V běžné tabulce mléčné čokolády si kakao opravdu nevychutnáte. Obsahuje ho jen 25 %. 20 % tvoří mléko a 55 % tak zbývá na cukr. Není divu, že do běžné mléčné čokolády míří kakao maximálně průměrné kvality. Cukr a mléko jeho hořkost spolehlivě překryjí.

Není tomu ale jinak ani u běžné hořké čokolády. Aby čokoláda mohla být nazývána hořkou, musí obsahovat minimálně 35 % kakaa. A zbytek (tedy 65 %) tvoří … cukr.

V Le Chocolat nemá žádná tmavá čokoláda méně než 45 % kakaa.

Vysokoprocentní hořké čokolády

Samotnou kapitolu tvoří vysokoprocentní čokolády (s obsahem kakaa nad 70 %). Pro mnoho lidí jsou ale čokolády s vysokým podílem kakaa jednoduše už příliš silné. Obsah kakaa v rozmezí 45–70 % se také většinou používá u čokolád s ingrediencemi. S oříšky, ovocem, kořením. Intenzita kakaa tak nepřebije chuť přísad a vzniká velmi harmonická kombinace chutí.

kvalita kakaa = dobrá chuť čokolády  

Na počátku každé dobré čokolády jsou kakaové boby. A zde je to podobné jako s vínem. I jeho kvalitu a chuť ovlivňují odrůda, pěstitelská oblast a jak je zpracováno hned po sklizni. Kvalitní pěstování a zpracování kakaových bobů je náročné na čas a péči. Za opravdu kvalitní jsou považovány jen 3 % světové produkce kakaa! Více o výrobě čokolády si můžete přečíst zde.

Single origin čokolády

Dobrým vodítkem kvality čokolády je, když výrobce uvádí na obalu původ kakaových bobů. Jedná se pak o tzv. Single origin čokolády, tedy čokolády na jejichž výrobu byly použity kakaové boby z jedné pěstitelské oblasti. Výrobci přirozeně chtějí zdůraznit dobrý původ kakaa. Na tabulkách tak většinou najdete označení Venezuela, Ekvádor, Madagascar a další země Latinské Ameriky. Ty jsou považovány za nejlepší pěstitelské oblasti. Chuť těchto čokolád se rok od roku liší. Podobně jako u vína. Každý ročník je specifický počasím, zpracováním atd. Každý rok tak můžete ochutnat, jak se ten daný ročník vydařil. Jaký rozdíl oproti průmyslové velkovýrobě, kde se kakaové boby jednoduše namíchají tak, aby vždy vznikla ta stejná uniformní chuť…

Vyberte si z naší široké nabídky kvalitních hořkých čokolád tu svoji.