Hořká čokoláda 90-100%

Nejprodávanější

13 položek celkem
Simon Coll cokolada 99 kakao
79,90 Kč
5566
Vivani tmava cokolada 92
75 Kč
9888
Vivani 100 cokolada
75 Kč
9887
Vivani tmava cokolada 99
75 Kč
3488
Venchi 100procent cokolada Venezuela
139 Kč
117176
Le Chocolat kakao
Le Chocolat přírodní kakao 125g
Momentálně nedostupné
89 Kč
3487
Jordis čokoláda 100
Tip
95 Kč
2452
Jordis kakaové boby
135 Kč
9902
Bio nebio kakao raw 1362
Ajala kakaove boby
199 Kč
9901

100% KAKAA PRO ABSOLUTNÍ ZÁŽITEK
Žádný cukr, žádné mléko, žádný lepek, žádná sója. 100% přírodní pro absolutní čokoholiky.

90+% KAKAA PRO MAXIMÁLNÍ ZÁŽITEK
Pro ty, kteří si netroufají jít až do stovky (a není se zač stydět).

#ShowMore#

CO JE VLASTNĚ 100% ČOKOLÁDA

Kladete si otázku, jak je možné, že vlastně drží pohromadě? Vždyť je to jen kakao, tak to musí být prášek, nebo ne? Kdepak. Čokoláda se 100 % kakaa jednoduše neobsahuje cukr. Vše, co obsahuje, pochází z kakaových bobů. Kakaové boby jsou velmi tučné. Obsahují 50 % kakaového másla. Ale je to podobně jako u avokáda, kakaové máslo je velmi zdravý rostlinný tuk a v čisté formě je bílé. Druhých 50 % kakaového bobu připadá na kakaové pevné látky (ta „hnědá část“). Při zpracování čokolády se kakaová hmota (ta „hnědá část“) a kakaové máslo většinou oddělí. A pak se později znovu spojí, ale už většinou v jiném poměru a s dalšími přísadami (cukr, mléko, ingredience). Záleží na výrobci a receptuře. V kakau (prášku) je jen cca 20 % kakaového másla, někdy i méně. Ve 100% čokoládě je většinou ponechán původní poměr 50:50. A proto může mít tvar tabulky. A zde je i odpověď na další častou otázku:

 

JAK TO, ŽE MÁ 100% ČOKOLÁDA 50 % TUKU?

Odpověď už znáte. Těch 50 % je kakaové máslo, součást kakaového bobu. A je to tuk, kterého se nemusíme bát. Používá se často ve farmacii a kosmetice. Ale samozřejmě, všeho s mírou.

 

DÁ SE 100% ČOKOLÁDA VŮBEC JÍST?

Když je vyrobena z kvalitních kakaových bobů zkušenými čokolatiéry, je 100% čokoláda lepší volbou než jakákoli čokoláda bez cukru. Obsahuje pouze jednu složku a neobsahuje žádné chemické přísady. Zákazníci se ale obvykle bojí její chuti. Mají sklon vidět 100% kakaovou čokoládu spíše jako trest než potěšení. Za spoustu peněz si koupí kakao v tabulce, které nebudou moci pozřít. A to je velká výzva pro čokolatiéry.

 

JAK UDĚLAT 100% ČOKOLÁDU PŘÍJEMNOU?

Protože plná chuti bude vždy, to je jisté. Jisté není, jak moc nám ta intenzita bude příjemná. Ale výrobce může ovlivnit:

1. Jemnost
Přidáním kakaového másla. Procento kakaa zůstává stejné, ladí se jen poměr mezi kakaovou hmotou a kakaovým máslem. Čokoláda tak má jemnější texturu. Tento postup se používá u všech čokolád, u té 100% jde ale o důležitou techniku.

2. Křupavost
Část zákazníků touží po skutečně absolutním kakaovém zážitku. Chápete, že 100 % může nestačit??? Ale vynalézaví čokolatiéři si poradí se vším. Takže jak umocníte vjem ze 100% čokolády? Přidáte kousky kakaových bobů. Je to samozřejmě čisté kakao, ale dodá čokoládě „to něco navíc“.

3. Chuť
Čokoláda má sama o sobě spoustu variací chutí (bez přidání jakýchkoli ingrediencí). Podobně jako víno, i ona přejímá chutě a vůně půdy a ty se rozvíjí kvalitou jejího zpracování. V čokoládě tak můžeme pocítit chuť ovocnou, květinovou, kořenitou, zemitou, ořechovou a mnoho dalších.

100% čokoláda vyrobená skutečnými čokoládovými mistry nemá nikdy plochou nebo nevýraznou chuť. Je to proto, že kupují nejlepší kakaové boby na trhu a umějí se skvěle zpracovat. Ty pak dávají čokoládě pozoruhodnou chuť i bez přídavku cukru. Kvalitně vyrobená čokoláda s vysokým obsahem kakaa není hořká. Její chuť je intenzivní. Nepříjemná hořkost, která bývá hořkým čokoládám připisovaná, je dědictví setkání s čokoládami z méně kvalitní výroby.

Víte, že vysokoprocentní čokoládě se správně neříká hořká? Je jednoduše tmavá.