Čokoládové lanýže

 

Vypadají jako houby, ale houby to nejsou. Čokoládové lanýže vypadají právě jako ony drahé houby. A jsou stejně opěvované a dobré. Jen z čokolády.

 

Čokoládové lanýže: Kousek nebe v každém soustu

 

Tradiční francouzský recept má bezpočet variací. Většinou je základem čokoládový ganache (směs čokolády a smetany), obalený v čokoládě, kakau, cukru nebo sekaných oříšcích. A spojení s lanýži není jen ve tvaru a vzhledu. Lanýže patří mezi houby, které rostou pod zemí, většinou pod duby, lískami a topoly. Je tak velmi těžké je najít a k jejich hledání se používají speciálně trénovaná prasata nebo psi. Mezi vyhlášené oblasti sběru lanýžů patří sever Itálie. A ne náhodou. Zvláště region Piemont je známý kvalitou svých lískových oříšků. Získávají speciální certifikaci a lískové oříšky I.G.P. Piemont jsou považovány za nejlepší na světě. A právě pod těmito lískami často hledají sběrači i pověstné lanýže. A lískové oříšky z lísek putují zase do čokolády. Piemont je prostě země lanýžům zaslíbená. Lískové oříšky z Piemontu najdete i v našich čokoládových lanýžích od italské značky Caffarel. Vychutnejte si je ve čtyřech variacích – tmavé, mléčné, bílé a pistáciové.

Chcetě věnovat lanýže jako dárek? Pravé belgické lanýže Rudolf Braun v luxusních dárkových krabičkách patří mezi naše nejoblíbenější dárková balení.

Domácí lanýže

Lanýže můžete vyzkoušet ale i doma. Domácí čokoládové lanýže připomínají houby nejvíce. Malé hrudky čokoládového ganache polité čokoládou a obalené v kakau nejsou na přípravu těžké, chce to jen trochu cviku. Efekt je ale velký, lanýže dokáží korunovat každou slavnostní tabuli. A buďte si jistí, že zmizí rychlostí blesku. Skvěle vám s jejich přípravou poradí třeba známá bloggerka Kitchenette. Vyzkoušejte její recept na domácí čokoládové lanýže se šampaňským. Můžete je připravit i s koňakem nebo ořechovým likérem. 

Příběh lanýže

A jak lanýže vlastně vznikly? Ty úplně první byly vyrobené ve Francii. Jednalo se o malou kuličku s lanýžovým krémem uvnitř a posypanou bohatou vrstvou kvalitního kakaa. Na rozdíl od jiných typů čokoládových bonbónů byl recept na čokoládové lanýže objeven až docela pozdě, ve 20. letech 20. století. A jako mnoho velkých objevů vznikl omylem. V kuchyni známého francouzského šéfkuchaře Auguste Escoffiera se jeho učedníkovi podařilo nešťastnou náhodou špatně spojit ingredience. Celou věc pak zachránili tím, že ze vzniklé hmoty vytvarovali malé kuličky, které obalili v kakau. A voila! Zrodil se lanýž.

Nakoukněte do naší nabídky a ochutnejte "čokoládové houby", které si získaly celý svět.

 

Nejprodávanější

11
1211112
Značky
Speciální
Typ bonbónu

Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.