Výroba čokolády

Výroba kvalitní čokolády, to je příběh kakaového bobu. Příběh o péči, času a poctivé práci za fér odměnu. A nadšení a vášni, protože bez nich by to nešlo.

Výroba čokolády

Pouť kakaového bobu do tabulky čokolády začíná na kakaové plantáži. Kakaovníky není jednoduché pěstovat. Potřebují teplo a vlhko a mladé stromy také úkryt před plným sluncem. Ten nacházejí nejčastěji ve stínu banánovníků. 

Není bob jako bob. Existují tři hlavní odrůdy kakaovníků:
Criollo - dnes už je považován za vzácnost. Je náchylný k chorobám a obtížnější na pěstování. Jejich boby jsou ale nejchutnější. S masovostí produkce Však tato odrůda málem vyhynula. Farmáři totiž dříve dostávali zaplaceno stejně za všechny odrůdy. Proč tedy pěstovat náročnou odrůdu s menšími výnosy?
Forastero - nejrozšířenější, nejodolnější, nejvýnosnější. Dnes už představuje 85% světové produkce kakaa. Její boby jsou ale také nejméně aromatické. 
Trinitario - kříženec obou odrůd, který spojuje jejich výhody. Je odolný s poměrně dobrými výnosy a boby jsou příjemně aromatické.

Výroba čokolády 2

Výroba čokolády 3

 

 

Na celý proces výroby se můžete podívat také v této videosérii:

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.