Návod: jak na čokoládové hoblinky

 

Vídáte v cukrárnách a restauracích dokonalé dezerty s křehkými vlnkami vytvořenými z čokolády? Kocháte krásnými fotografiemi dezertů v kuchařkách a časopisech, ale nemáte tušení, jak tu nádheru vytvořit na vašem výtvoru?

 

Cokoladove hoblinky 2

Foto: Flickr

 

Vyhrňte si rukávy a pusťme se do toho! Vyrobit různé ozdoby z čokolády můžete snadno i doma, jen je třeba vědět, jak na to. A výsledek stojí za trochu práce navíc. Čokoládové hoblinky a vlnky působí velice efektně a krom neodolatelného vzhledu dodají vašim dezertům i dokonalou chuťovou tečku. Takže vybírejte, jakou čokoládu použijete, protože bude tou pověstnou třešinkou...

Hoblinky se dají dělat ze všech druhů čokolád, které lze mezi sebou i kombinovat a vytvářet tak zajímavé barevné variace v čokoládových odstínech a zajímavé harmonie chutí.

Jakmile budete mít při ruce ty správné nástroje, vše už půjde jako po másle. Udělat dokonalé čokoládové hoblinky vlastní výroby opravdu není obtížné.

JakOU ČOKOLÁDU VYBRAT

Pro tvorbu hoblinek lze využít tmavou, mléčnou i bílou čokoládu. Skvěle vypadá a chutná kontrast mléčné nebo vysokoprocentní hořké čokolády s bílou. Velmi zajímavě vypadají ozdoby z bílých čokolád s příchutěmi (matcha, s růžemi, cappuccino). Tuto "barevnou" čokoládu můžete kombinovat s čistě bílou nebo s hořkou.

Cokoladove hoblinky 1Foto: Flickr

 

Klasickou tabulkovou čokoládu budete muset před rozehřátím nalámat. Praktičtější volbou jsou proto čokoládové pecičky. Vysoce kvalitní čokoládu ve formě peciček doporučujeme především na přípravu dobré horké čokolády, ale využijete ji i na výrobu hoblinek, na krém nebo na pečení. 

Potřebujete ale čokoládu čistou. Plněné čokoládové tyčinky nebo tabulkové čokolády s oříšky, ovocem či jinými náplněmi vhodné nejsou.

S tou správnou čokoládou a trochou cviku lze vytvořit hotová umělecká díla.

 

PŘÍPRAVA ČOKOLÁDY KROK ZA KROKEM

Prvotní postup je vždy stejný. Čokoládu je vždy třeba rozehřát a dostat ji do požadovaného tvaru, z něhož se hoblinky poté budou tvořit.

  1. Nejprve rozehřejte čokoládu (ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě)
  2. Když bude dostatečně rozpuštěná, rovnoměrně ji rozetřete na rovný a pevný podklad. Použít můžete například pečící plech s pečícím papírem nebo plech otočit dnem vzhůru a čokoládu rozetřít na něj.
  3. Čokoládu roztírejte ideálně gumovou stěrkou, pomalu a rovnoměrně.
  4. Rozetřenou čokoládu nechte opět zatuhnout tak, aby se při strouhání nelámala (stačí při pokojové teplotě).

 

Přirozeně můžete tvořit hoblinky i z klasické tabulky čokolády (nožem, škrabkou nebo struhadlem). Tento způsob je nejjednodušší, ale hoblinky nebudou tak dlouhé a hezké. Pokud přeci jen zvolíte tuto nejjednodušší možnost, nechte čokoládu pořádně vychladit v ledničce.

 

Jaké nástroje použít k tvorbě hoblinek

 Existuje několik triků, jak a čím hoblinky tvořit. Mezi ty nejosvědčenější však patří použití ostrého nože nebo škrabky na brambory.

 

Jak použít nůž:

  • Pokud máte čokoládu na pečícím papíře, chytněte jej pevně za okraj, aby se nesmýkal a čepelí nože pomalu a opatrně tvořte hoblinky pojížděním po povrchu čokolády směrem k sobě.
  • Záleží na tom, zda budete dělat dlouhé či krátké tahy a také v jakém směru. Můžete tak tvořit hoblinky různé délky i tvaru.
  • Můžete vyzkoušet i jednoduchý trik s válečkem, jako na tomto videu:

 

Jak použít škrabku na brambory:

  • Postup je podobný, jako u nože, v případě škrabky se však budou tvořit stejně silné hoblinky vzhledem k otvoru ve škrabce.
  • Postupujte pomalu a snažte se dělat co nejdelší hobliny, které se hezky zarolují.

 

Jako vhodný nástroj může posloužit například i špachtle. V takovém případě postupujte ve směru od sebe jako v tomto videu:

  

Pokud byste rádi vyzkoušeli i další druhy čokoládových ozdob, pak se můžete inspirovat v následujícím videu. Fantazii se meze nekladou:

 

 

Doufáme, že vám náš článek alespoň trochu pomohl a že vaše dorty budou díky tomu vypadat jako z rukou mistrů cukrářů.
Krásnou dekoraci lze vytvořit třeba i z čokolády a bublinkové fólie.

 

Máte nějaké další nápady na to, jak vytvořit originální čokoládovou dekoraci?