Muzeum čokolády je skvělým místem, kam na výlet

 

Čokoláda je sladkou pochoutkou, která lidstvo provází už hodně dlouhou dobu. Není tak divu, že jsme si na její přítomnost zvykli a mnoho z nás si život bez ní ani neumí představit.

Čokoláda umí rozzářit dětské oči, potěšit zamilované srdce, pohladit rozháranou duši i odbourat stres. Je oblíbená napříč všemi věkovými kategoriemi a objevuje se v mnoha variantách.

Této kakaové dobrotě proto věnujeme hodně pozornosti, a to i prostřednictvím historických expozic. Výroba čokolády v Česku má velkou tradici, na kterou v dnešní době navazují místní čokoládové manufaktury, které začínají sbírat i mezinárodní ocenění.

Sice nejsme takovou čokoládovou velmocí, jako je například Švýcarsko nebo Belgie, ale rozhodně máme co nabídnout.

Pokud čokoládu nejen rádi jíte, ale zajímáte se také o její historii a způsob výroby, pak můžete navštívit některé z českých muzeí čokoládě věnovaných. 

Nevíte, kam přesně vyrazit? Připravili jsme pro vás následující přehled. A než vyrazíte, můžete si prohlédnout náš jednoduchý komiks o výrobě čokolády.

 

Muzeum čokolády a marcipánu v Táboře

Pokud chcete zjistit, jak vzniká čokoláda od samotného zrnka kakaových bobů až po lákavé pralinky, čokoládové tabulky a další dobroty, pak navštivte muzeum čokolády v Táboře.

Nejedná se o žádnou malou expozici, ale o velkolepou výstavu ve třech historických domech, které dodávají celé expozici tu správnou atmosféru.

 

Cokomuzeum TaborFoto: Čokomuzeum Tábor

 

K vidění je i mnoho exponátů, které s výrobou čokolády i její propagací úzce souvisí. Retro obaly i reklamní plakáty vás určitě zahřejí u srdce a připomenou noblesu zašlých časů. Můžete se také podívat na to, jak a z čeho se pila horká čokoláda v 19. století nebo na unikátní galerii čokoládových klobouků.

Jak samotný název napovídá, v muzeu má své místo i sladký marcipán. Ten je s  čokoládou v častém kontaktu, například v podobě marcipánových pralinek nebo slavnostních dortů. I v tomto případě se dozvíte, jak probíhá výroba marcipánu a co všechno se s ním dá vykouzlit. Třeba zmenšené náměstí v Táboře nebo kouzelné šatičky pro panenky.

Při té vší lákavé kráse by jen málokdo odolal tomu, aby si během návštěvy nedal alespoň kousek čokolády.

Tím samozřejmě nemyslíme, abyste se vrhli na exponáty, ale sladkou odměnu si můžete koupit ve zdejší čokolatérii, kde je k vidění čokoládová fontána a dokonce i výroba čokoládových pralinek a dalších dobrot doslova v přímém přenosu.

V muzeu si přijdou na své dospělí i děti, pro něž je zde k dispozici tvořivá dílna, čokoládový pohádkový sklep nebo perníková chaloupka a mnoho dalšího.

Pokud i přese všechno chcete vidět ještě něco navíc, můžete zavítat na některou ze zdejších pravidelných doprovodných akcí, degustací, food festivalů nebo kurzů tvorby čokoládových produktů. V muzeu byla v rámci festivalu věnovanému čokoládě vystavena i unikátní čokoládová lokomotiva.

Vstupné:

  • Plné vstupné: 180 Kč
  • Snížené vstupné (děti od 120 cm, studenti, důchodci): 120 Kč
  • ZTP, děti do 120 cm: Zdarma
  • Rodinné vstupné: 550 Kč

Otevírací doba muzea:  

  • Listopad - Březen: Od 10:00 do 17:00
  • Duben,Říjen: Od 9:00 do 17:00
  • Květen - Září: Od 9:00 do 19:00

 

Muzeum marcipánu a čokolaterie v Třeboni

Tato expozice nazvaná “Třeboň v marcipánu” je přidružená k muzeu čokolády a marcipánu v Táboře. Výstava je zaměřena spíše na marcipán, ale o čokoládu zde rozhodně ochuzeni nebudete.

Expozice se zaměřuje hlavně na tématiku spojenou právě s Třeboní, na její krásy i historické osobnosti a události. Vše je vypracováno z marcipánové hmoty, která má dle informací správců expozice původ v Asii.

 

Trebon v marcipanuFoto: trebonsko.cz

 

Návštěvníci si zde rovněž mohou práci s marcipánem vyzkoušet a odnést si tak vlastnoručně vyrobený sladký suvenýr.

Pokud se ptáte, kde se schovává čokoláda, hned vám odpovíme. V místní čokolaterii. V čokolaterii najdete různé čokoládové dobroty včetně klasické tabulkové čokolády, pralinek bonbónů a mnoha dalších výrobků.

Jsou zde také marcipánové postavičky, které vám mohou připomenout milou návštěvu zdejší sladké expozice.

Vstupné:

  • Dospělý- 100 Kč
  • Dítě od 120 cm, senior, student, doprovod ZTP/P- 80 Kč
  • Dítě do 120 cm, ZTP, ZTP/P- zdarma
  • Rodina (2 dospělí + max 3 děti) - 290 Kč

Otevírací doba:

  • Květen – Září: Po-Ne : 09,00 – 20,00 hod.
  • Říjen – Duben: Po-Ne : 09,00 – 19,00 hod.

 

Muzeum čokolády v Kutné Hoře

To, že zrovna v Kutné Hoře sídlí další z nejlepších českých muzeí čokolády, není žádná náhoda. Právě tady se totiž kdysi vyráběla čokoláda Lidka, která se pyšnila tím, že patřila k nejlepším čokoládám světa.

Muzeum cokolady Kutna HoraFoto: Informační portál Kutná Hora

Zdejší čokoládovna Koukol a Michera byla založena roku 1918 a zde vyrobené čokolády se vyvážely do všech koutů světa. Kvůli politickým událostem na území Čech se však čokoládovna dostala ze soukromých rukou, které tvořily čokoládu s opravdovou láskou a někdejší věhlas začal upadat.

Lidka se však vyráběla nadále, i když ne v původní receptuře.

Muzeum v Kutné Hoře funguje teprve druhým rokem, ale už si stihlo najít mnoho fanoušků. Zdejší expozice je zaměřena právě na historii místní čokoládovny a její zašlou slávu, na níž se však nezapomíná. K vidění jsou zde různé nástroje a nádoby používané k výrobě čokolády, staré obaly i reklamní plakáty a mnoho dalších dobových věcí souvisejících se zdejší výrobou.

 

 

Raritou jsou i staré čokolády, které pamatují začátky zdejší čokoládovny! Pokud chcete tuto čokoládu vidět nebo navštívit čokolatérii, která je k muzeu přidružená, pak zavítejte do historických uliček Kutné Hory. Muzeum najdete na Komenského náměstí.

A protože chtěli soukromí vlastníci muzea alespoň nějakým způsobem připomenout věhlasnou Lidku, nabízejí ve svém obchůdku ty nejlépe hodnocené čokolády z celého světa. Kdo by odolal!

Vstupné:

  • Dobrovolné

Otevírací doba muzea:

  • Každý den: 10:00 - 12:00 / 13:00 - 17:00

 

Muzeum čokolády Choco-Story Praha

Své muzeum čokolády má samosebou i naše hlavní město. A rozhodně je na co se dívat! Expozice nabízí rozsáhlý pohled na čokoládu, její původ, způsob pěstování i výrobu.

Muzeum je rozdělené na dvě části. Ta první se věnuje historii čokolády, respektive kakaa a jeho způsobu pěstování (k vidění je i opravdový kakaovník). Druhá část expozice je zaměřena hlavně na výrobu čokolády a pro mnoho návštěvníků se nejspíš bude jednat o tu zajímavější část.

 

 

Její součástí je totiž degustace čokolády, a to dokonce neomezená. Jednoduše řečeno - snězte, co můžete. Pralinky, truffle nebo klasickou tabulkovou čokoládu, kterou zde ochutnáte, se můžete naučit vyrábět i vy sami.

Muzeum totiž nabízí večerní kurzy výroby těchto lahodných čokoládových pochoutek, na jejichž výrobu se můžete i jen podívat, pokud si na vlastní tvorbu netroufáte.

Vlastní čokoládové dobroty a suvenýry si můžete vyrobit i během běžné prohlídky. K vidění je také velká sbírka historických čokoládových obalů.

Muzeum najdete v Celetné ulici na Praze 1.

Vstupné:

  • Dospělý - 270 Kč
  • Studenti, děti 6-15 let a senioři 65+ let - 199 Kč
  • Děti do šesti let v doprovodu rodičů - zdarma
  • Rodinné vstupné - 799 Kč

Otevírací doba:

  • Denně - 9:30 - 19:00

 

Ať už vás zajímá historie čokolády v Čechách nebo ve světě, její výroba či způsob propagace, v těchto muzeích si určitě přijdete na své.

Výborné ručně dělané pralinky a další čokoládové dobroty jsou skvělou sladkou tečkou, jak završit hezký rodinný výlet.

Do kterého z muzeí byste vyrazili jako první?