Čokoládový salám (bez lepku, bez másla, mňam)


Cokoladovy salam

Jednoduchý, vtipný a mňamka k tomu. A ten náš je navíc i bez mouky, bez másla. Čokoládový salám milují všechny děti. A také to může být jeden z jejich prvních výtvorů v kuchyni (za vaší malé pomoci). A mohou tak vytvořit třeba jedlý dárek pro babičku.

Čokoládový salám je tradiční italský desert. V originálu jsou základem oblíbené italské sušenky amaretti. Ty se v českých podmínkách zaměňují za piškoty nebo jinou sušenkovou klasiku. A tak to chutná tak nějak stejně, jako všechny „čokokoule“, které nesmí chybět na žádném správném tácu s vánočním cukrovím.

My si ale uděláme o něco zdravější verzi. A potěšíme i všechny „bezlepkáře“ a „skorobezcukráře“.

Zalekli jste se balení do pečicího papíru a složitého vázání? Nebojte se ničeho. Tento krok můžete úplně vynechat. Salám stačí zabalit jen do potravinářské fólie. Po vychlazení ho pak můžete rozmotat a efektně obalit v kokosu nebo sezamových semínkách.

Pokud ale chcete vytvořit dokonalou salámovou iluzi (a tak na půl hodiny zabavit drobotinu), tak provázek do ruky a YouTube na pomoc. Toto „balení“ pak můžete korunovat vánoční jmenovkou (dle obdarovaného buď designovou nebo dětské ruční výroby) a jedlý dárek je na světě.

Cokoladovy salam - suroviny

Čokoládový salám

1 „šiška“
15 minut příprava, 1 noc (nebo min 5 hod) chlazení

INGREDIENCE   

1 hrnek sušených datlí, vypeckovaných
1 hrnek vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
1/3 hrnku sušených brusinek nebo švestek
80 ml kokosového mléka
100 g hořké čokolády

POSTUP

  1. Datle, brusinky a kokosové mléko rozmixujeme v robotu.
  2. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu (do kastrůlku na plotýnku nalijeme trochu vody a položíme na něj žáruvzdornou misku, miska se nesmí vody dotýkat).
  3. Rozpuštěnou čokoládu vlijeme k rozmixované směsi, přidáme sekané ořechy a dobře promícháme.
  4. Směs rozložíme na připravený pruh pečicího papíru nebo potravinářské fólie, zformujeme do tvaru salámu a zarolujeme. Ovážeme provázkem.
  5. Dáme vychladit do lednice. Podáváme nakrájené na kolečka.

 

Sluší se upozornit, že sušené ovoce, hlavně datle, obsahuje přirozeně také dost cukru. Ovoce je samozřejmě lepší volbou než bílý rafinovaný cukr, ale není omluvou pro zkonzumování šišky na posezení :-) Při nákupu sušeného ovoce koukám také na složení, jestli výrobce k ovoci v sáčku nepřihodil i pár kostek cukru a košíček konzervantů.

Recept je také druhu „co dům dal“. Váš čokoládový salám může být 100x jiný. Vlašské ořechy můžete nahradit mandlemi nebo libovolnými jinými ořechy. Brusinky nebo švestky můžete také hodinku předem namočit do rumu (ve verzi pro dospělé).

Díky tomu, že jsou datle skutečně sladké, nemusíme se vůbec bát vyššího procenta kakaa v čokoládě. Já používám 70% čokoládové pecičky. Můžete ale klidně sáhnout i po 99% čokoládě a snížit množství cukru na minimum.


JAKOU ČOKOLÁDU POUŽÍT?

Díky tomu, že jsou datle skutečně sladké, nemusíme se vůbec bát vyššího procenta kakaa v čokoládě. Já používám 70% čokoládové pecičky. Můžete ale klidně sáhnout i po 99% čokoládě a snížit množství cukru na minimum.

koupit online (klikněte na obrázek)

Le Chocolat horka cokolada 70Simon Coll cokolada 99 kakaoVivani tmava cokolada 99

 

A jakže se ten salám váže?


Ano, i pro mě to byla premiéra. Jsem fandou italského přístupu k vaření – pár dobrých surovin a co nejjednodušší zpracování. Takže můj obvyklý postup je zabalit směs do potravinářské fólie. Tu pak rozbalím, nasypu na ni sezamová semínka, salám v nich trochu poválím a faktor X je splněn.

Na „takové to domácí mlsání“ tento postup bohatě postačí. Pro „reprezentační účely“ a jako dárek si ale naše šiška zaslouží fešnější kabátek. Klasika je kombinace pečicího papíru a „eko provázku“, krásně ale vypadá také třeba tenká zlatá stužka.

Po shlédnutí několika instruktážních YouTube videí jsem lehce klesala na mysli. A i proto jsem vytvořila své premiérové video. Pro všechny neprofesionály, kteří by si také netroufali. Rychle pochopíte, že to zvládnete i vy. Technika netechnika, vypadá to dobře, i když jste každý uzel umotali trochu jinak :-)

Poznámka: salám se krájí i s pečicím papírem, který se pak z kousku lehce sloupne.

Tenhle salám si rádi uděláte i během roku, nejen o Vánocích. A dětskou práci rozhodně nezavrhujte :-)

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.