Recept: 7 nejlepších druhů čokoládového cukroví

 

Čokoláda k Vánocům neodmyslitelně patří, ať už je v cukroví nebo visí na stromečku v podobě vánočních figurek.

Čokoládové cukroví patří k těm, které mizí nejdříve. Ať už je tvořeno přímo z čokoládového těsta nebo je čokoládou polito

Můžete se spolehnout na rychlé nepečené recepty i na klasické pečené cukroví, kterému věnujete lásku i čas.

Proto jsme pro vás vybrali ty nejoblíbenější, z pečeného i nepečeného cukroví.

Stanou se vašimi novými favority čokoládové hrudky nebo originální čokoládové perníčky?

 

1. Nepečené čokoládové kostky s oříšky

Ideální recept “na poslední chvíli” nebo když se zásoby cukroví krátí a Silvestr je ještě daleko.

Sladké čokoládové kostky jsou sice kalorickou bombou, ale o Vánocích je přeci vše dovoleno.



Nepecene cokoladove kostky
Foto: Flickr

Ingredience:

Postup:

  1. Cukr smíchejte společně s kakaem a přidejte mléko, máslo a kousky čokolády.
  2. Směs dejte ohřát do mikrovlnné trouby zhruba na 3 minuty (aby se rozpustilo máslo a čokoláda) a poté přidejte vanilkové aroma. Pokud nemáte mikrovlnnou troubu, ohřejte máslo, mléko a čokoládu na vodní lázni a poté vmíchejte kakao.
  3. Směs vyšlehejte za pomoci ručního mixéru a přidejte rozemleté nebo nasekané ořechy.
  4. Čokoládovou směs nalijte do menšího pekáče s vyšším okrajem nebo do hranaté či obdélníkové nádoby a nechte několik minut chladit v mrazáku (zhruba 8-10 minut).
  5. Poté čokoládový obsah vyklepněte a nakrájejte na kostičky.

 

Pokud by byla kakaová směs po umíchání moc řídká, přidejte ještě cukr.

Toto rychlé a jednoduché nepečené čokoládové cukroví vás zachrání i kdykoli během roku, když budete potřebovat rychle "něco sladkého" pro návštěvu.

 

2. Čokoládové hrudky

I tento recept je velice rychlý, nepečený a navíc jen z několika málo ingrediencí.

Čokoládových hrudek udělejte raději více, protože zaručeně velice rychle zmizí.


cokoladove hrudky
Foto: Max Pixel

Ingredience:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 180 g oříšků - mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky
  • 3 lžíce smetany
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička oleje

Postup:

  1. Nejprve si připravte pražené oříšky. Směs nadrobno nakrájejte a v misce promíchejte s třtinovým cukrem.
  2. Na pánev dejte maličko oleje a vysypte oříšky společně s cukrem. Za stálého míchání opražte, dokud ořechy nezkaramelizují. Nakonec můžete posypat troškou soli.
  3. Až budou ořechy hotové, dejte do vodní lázně rozpustit čokoládu společně se dvěma lžícemi smetany.
  4. Čokoládu odstavte, nechte trochu vychladnout a vmíchejte oříšky.
  5. Poté můžete směs pokládat lžičkou na pečící papír v malých hrudkách, nebo do papírových košíčků.
  6. Nechte vychladit v lednici.

 

Čokoládové hrudky se hodí i jako milá vánoční pozornost. Zabalte je do celofánového sáčku, zavažte mašlí a je to!

 

3. Teplé čokoládové dortíčky s vlašskými ořechy

Další skvělý recept, který si zaslouží vaši pozornost. Čokolády jednoduše není nikdy dost. Tentokrát i s videoreceptem!

 

 

4. Košíčky s ořechovou náplní a čokoládovou polevou

Košíčky na všechny možné způsoby patří mezi stálice vánočního cukroví. V tomto případě jsou plněny rumovo-oříškovou náplní a polity výtečnou čokoládovou polevou.

kosicky s orechovou naplni
Foto: Wikimedia

Ingredience:

Na košíčky:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 vejce (pouze žloutky)
  • Kůra z 1 citrónu

Na nápň:

  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 1 lžíce rumu
  • 2 vejce

Na polevu:

  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce smetany

Postup:

  1. Nejprve vypracujte těsto na košíčky. Mouku smíchejte s cukrem a přidejte změklé máslo, žloutky a nakonec kůru z citrónu. Vše pořádně promíchejte a nechte těsto chvíli odstát v lednici.
  2. Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte dvě celá vejce společně s cukrem. Do směsi vmíchejte mleté oříšky a přilijte rum (podle chuti).
  3. Vychladlé těsto z ledničky plntě do plechových nebo papírových formiček, uprostřed vždy udělejte prstem malý důlek pro náplň.
  4. Do důlků dejte ořechovou náplň a košíčky pečte v troubě na 170 °C zhruba 15 minut (respektive než košíčky mírně zhnědnou).
  5. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Čokoládu nalámejte a vložte do vodní lázně. Přidejte smetanu a dobře promíchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  6. Nechte trochu vychladnout a jakmile budou košíčky hotové, polijte je polevou. Navrch můžete přidat mandli na ozdobu, nechte zatuhnout v chladu.

 

Košíčky vypadají moc hezky, s jejich výzdobou si můžete pohrát dle libosti.

Dejte si pouze pozor, abyste košíčky nepřepekli a nebyly tak moc vysušené s drolivé. Během pečení raději kontrolujte dle zbarvení.

Čokoládová poleva na košíčky může být také mléčná či bílá.

 

5. Linecké cukroví s čokoládou

Kdo by neznal linecké cukroví. V tomto případě okořeněné o sladkou čokoládu. Návod najdete v následujícím videoreceptu.

 

 

6. Čokoládové perníčky

Další česká klasika, která každoročně provoní tisíce domácností. Každý peče perníčky po svém, a tak mohou chutnat opravdu rozličně. V tomto případě vám však přinášíme perníčky trochu jinak. S čokoládou!


cokoladove pernicky
Foto: Pxhere

 

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 4 lžíce medu
  • 60 g kvalitní čokolády na vaření
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 lžíce kakaa

Postup:

  1. Mouku smíchejte s kakaem a perníkovým kořením a dejte stranou
  2. Ve vedlejší misce utřete vejce společně s medem a cukrem.
  3. Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázní spolu s máslem a všechny tři směsi poté zpracujte dohromady.
  4. Vypracujte jednotné těsto, s nímž můžete ihned pracovat.
  5. Vyválejte těsto na plát o síle zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary.
  6. Předehřejte troubu na 200°C a perníčky pečte na pečícím papíře zhruba 5 minut (jsou hotové opravdu rychle).
  7. Když jsou perníčky hotové, potřete je rozšlehaným vejcem a vychladlé pak dozdobte oblíbenou bílkovou polevou.

 

Čokoládové perníčky krásně voní, jako bonus je můžete po upečení ještě lehce potřít rumem. Pokud nevíte, jak na bílkovou polevu, tady je osvědčený recept:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 vaječné bílky
  • 1 lžička solamylu
  • Šťáva z ½ citrónu

Bílky ušlehejte společně s cukrem, nakonec vmíchejte solamyl a citrón. Můžete zdobit!

 

7. Vánoční čokoládový dort

Na závěr zde máme něco trochu netradičního. Vánoční čokoládový dort s lahodnou rozteklou čokoládou uvnitř. Recept najdete ve videu.

 

 

Tak co říkáte, nabídli jsme vám vhodnou inspiraci pro letošní vánoční pečení?

O čokoládě a čokoládovém cukroví bychom jistě mohli mluvit ještě hodně dlouho, i vy máte určitě svůj osvědčený recept.

Budeme však rádi, když se vám zalíbí některý z těch našich!












Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.