Čokoládové cukroví patří k těm, které mizí nejdříve.
Proto jsme pro vás vybrali ty nejoblíbenější druhy pečeného i nepečeného cukroví.
O tyhle kousky si budou vaši blízcí říkat každé Vánoce:
1. ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE
Velmi efektní a přitom tak jednoduché. Čokoládové kuličky vypadají krásně a v hezké krabičce je můžete věnovat i jako jedlý dárek.
Skvělé také je, že základní recept můžete snadno obměňovat. Z jedné dávky tak můžete připravit hned několik variací.
Buď tím, že kuličky jinak obalíte (v kokosu, kakau, sekaných oříšcích), nebo že si základní hmotu rozdělíte na několik dávek a různé ingredience vmícháte dovnitř. Do lanýžů můžete vmíchat různé esence (pomerančovou, mátovou, levandulovou) a samozřejmě se nabízí i spojení s alkoholem - různými likéry nebo i šampaňským. Mužům velmi chutná kombinace s koňakem, rumem nebo brandy. Alkohol lanýžům nejen svědčí, ale prodlužuje i jejich trvanlivost.
- 70g smetany ke šlehání (33%)
- 70g másla
- 60g třtinového cukru
- 200g kvalitní tmavé čokolády
- (1-2 lžíce rumu, koňaku nebo oblíbeného likéru)
- na obalení: kakao, sekané oříšky, strouhaný kokos
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku. |
Jak na to:
- Tabulkovou čokoládu nasekejte najemno, pokud máte čokoládu v pecičkách, máte připraveno. Vložte čokoládu do misky.
- Za stálého míchání na středním plameni ohřejte smetanu, máslu a cukr (jen do chvíle než se máslo rozpustí). Horkou směsí zalijte čokoládu a rozmíchejte.
- Přidejte 1-2 lžíce rumu, koňaku nebo jiného alkoholu (nemusí být)
- Směs dejte chladit minimálně 1 hodinu, nejlépe do druhého dne
- Z vychlazené směsi lžičkou vykrojte kuličku, kterou v dlaních vytvarujte. Doporučujeme použít tenké kuchyňské rukavice. Práce s čokoládou je opravdu špinavá, a navíc teplo vašich dlaní čokoládu rozehřívá.
- Kuličky obalte v kakau, kokosu, sekaných oříšcích nebo pistáciích
Lanýže jsou jednoduché a přitom efektní a využijete je ke sváteční příležitosti i kdykoli během roku.
Maminky např. ke Dni matek potěší lanýže se šampaňským, tatínky zase ke Dni otců lanýže z extra hořké čokolády se špetkou chilli. Zapojit můžete i děti, "matlání" v čokoládě sklidí úspěch i u nich.
2. Čokoládové košíčky
Tento recept nechyběl snad v žádné domácnosti, určitě vám ho předala i vaše maminka na opotřebovaném papírku.
My ho ale zbavíme známých "totalitních nešvarů" - pryč se ztuženými tuky, ty do vaší kuchyně už opravdu nepatří. A na cukru se dá také ubrat. Přidat ale můžete na dobré čokoládě. A buďte si jisti, že tyhle košíčky zmizí rychlostí blesku.
Foto: 123RF
Budete potřebovat:
Ořechová náplň
- 80 g mleté ořechy (vlašské, lískové)
- 80 g třtinový cukr
- 100 ml smetana na šlehání (33%)
- 1 lžíce rumu
Čokoládová poleva
- 200 g čokolády (min 50% kakaa)
- 50 g másla
Na ozdobu: celé mandle nebo lískové oříšky nebo višně v rumu
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku. |
Jak na to:
- Smícháme všechny ingredience na náplň.
- Na dno každého košíčku vložíme lžičku náplně (snažíme se jí trochu zploštit).
- Rozehřejeme si na vodní lázni čokoládu s máslem.
- Čokoládou přelijeme náplň v košíčcích kousek po okraj.
- Každý košíček ozdobíme mandlí nebo oříškem a dáme chladit.
3. Kakaové pracny
Také jste zdědili formičky na pracny a rozmýšlíte jestli nechat nebo vyhodit? Rozhodně nechat! A známý foodblogger Cuketka natočil krásné video, jak tuto vánoční klasiku oprášit a vylepšil ji právě extra porcí kakaa. Vaše formičky určitě ráda podědí i další generace.
- 250 g hladké mouky
- 160 g másla
- 160 g moučkového cukru
- 85 g mletých ořechů
- 15 g kakaa
- 1 malé vejce (nebo velký žloutek)
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- cukr na obalování
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku. |
Jak na to:
- Do mísy dejte mouku, cukr, mleté ořechy, kakao, skořici a hřebíček. Promíchejte, přidejte máslo nakrájené na kostky a vejce. Vyhrňte si rukávy a vypracujte pěkné soudržné těsto. Zabalte do folie a nechte přes noc odležet (v nouzi alespoň hodinu).
- Troubu si předehřejte na 170 °C. Z odleželého těsta uždibujte malé dílky těsta (8 až 10 g pro klasickou formu na velkou pracnu). Každý dílek vtiskněte do formičky na pracnu a palcem rovnoměrně zatlačte dolů i směrem k okrajům. Těsto by mělo mít ve středu malou prohlubeň.
- Naplněné formičky přemístěte na plech a dejte péct do předehřáté trouby. Velké pracny jsou hotové asi za 7 až 10 minut, malé pracničky zaberou méně. Po upečení nechte pracny mírně vychladnout. Vyklepněte z formiček a podle chuti obalte nebo zasypte cukrem (čistě moučkovým nebo směsí moučkového a vanilkového). Nic složitého.
4. Oříškové košíčky zalité čokoládou
Košíčky na všechny možné způsoby jsou jednoduše oblíbené stálice. Ty s ořechovou náplní a polevou z čokolády patří mezi favority.
Foto: 123RF
Budete potřebovat:
Na košíčky:
- 250 g hladké mouky
- 50 g mletých ořechů nebo mandlí
- 70 g moučkového cukru
- 120 g másla + na vymazání formiček
- 1 vejce
- nastrouhaná kůra z půl bio citrónu
- 380 ml smetany ke šlehání (33% - pokojové teploty)
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g třtinového cukru
- 150 g piškotů, nahrubo rozdrcených
Na polevu:
- 100 g hořké čokolády na vaření
- 100 g másla
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku. |
Jak na to:
- Nejprve vypracujte těsto na košíčky. Mouku smíchejte s cukrem a ořechy, přidejte změklé máslo, vejce a nakonec kůru z citrónu. Vše pořádně promíchejte. Zabalte těsto do potravinářské fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Následující den si vymažte formičky na košíčky máslem. Na dno vložte kousek těsta a prsty ho roztlačte po formičce do všech záhybů. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova (cca 8 min). Nechte zchladnout, vyklopte.
- Mezitím si připravte náplň. Spojte všechny ingredience na hmotu a naplňte jí košíčky.
- Na vodní lázni rozehřejte máslo a vmíchejte čokoládu. Nechejte rozpustit, zbytečně nepřehřívejte.
- Naplněné košíčky zalijte čokoládou. Můžete je ozdobit půlkou vlašského ořechu nebo třeba sekanými pistáciemi.
5. Linecké cukroví s čokoládou
Lineckému sluší marmeláda. To ví každé malé dítě. Ale že mu sluší i čokoláda, to můžete zkusit letos poprvé.
Mrkněte na videorecept. Osvěžit takto můžete třeba jen polovinu vaší oblíbené dávky.
6. Čokoládové perníčky
Další česká klasika, která každoročně provoní tisíce domácností. Každý peče perníčky po svém, a tak kolik perníčků, tolik chutí.
V tomto případě vám však přinášíme perníčky trochu jinak. S čokoládou!
Foto: Pxhere
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 4 lžíce medu
- 60 g kvalitní čokolády na vaření
- 1 lžička perníkového koření
- 3 lžíce kakaa
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku. |
Jak na to:
- Mouku smíchejte s kakaem a perníkovým kořením a dejte stranou
- Ve vedlejší misce utřete vejce společně s medem a cukrem.
- Nalámanou čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázní spolu s máslem a všechny tři směsi poté zpracujte dohromady.
- Vypracujte jednotné těsto, s nímž můžete ihned pracovat.
- Vyválejte těsto na plát o síle zhruba 0,5 cm a vykrajujte libovolné tvary.
- Předehřejte troubu na 200°C a perníčky pečte na pečícím papíře zhruba 5 minut (jsou hotové opravdu rychle).
- Když jsou perníčky hotové, potřete je rozšlehaným vejcem a vychladlé pak dozdobte oblíbenou bílkovou polevou.
Čokoládové perníčky krásně voní, jako bonus je můžete po upečení ještě lehce potřít rumem. Pokud nevíte, jak na bílkovou polevu, tady je osvědčený recept:
- 300 g moučkového cukru
- 2 vaječné bílky
- 1 lžička solamylu
- Šťáva z ½ citrónu
Bílky ušlehejte společně s cukrem, nakonec vmíchejte solamyl a citrón. Můžete zdobit!
7. Arašídové košíčky
A košíčky do třetice. Tentokrát moderněji. Arašídové máslo už zdomácnělo i v našich končinách. Zkuste s ním zakouzlit i o Vánocích. Tento recept (peanutbutter cups) patří k tradičním v anglosaských domácnostech a je pravděpodobné, že se zapíše na seznam oblíbených vánočních pochoutek i u vás.
- 125 g jemného arašídového másla
- 50 g másla
- 60 g hnědého (třtinového) cukru
- 340 g kvalitní mléčné čokolády
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku. |
Jak na to:
- V menším hrnci smícháme arašídové máslo, 25g másla a 40g hnědého cukru, zahřejeme na středním stupni a mícháme dokud se všechny suroviny nespojí. Odstavíme ze sporáku a po menších částech vmícháme zbylý cukr. Hmotu necháme cca na 1 hod vychladit v lednici.
- Mezitím rozpustíme čokoládu. Na vodní lázni rozpustíme 25g másla, a pak vložíme nasekanou čokoládu. Odstavíme ze sporáku a mícháme do rozpuštění.
- Na dno každého papírového košíčku vlijeme trochu čokolády, a na ni vložíme malou placičku arašídové směsi. Zalijeme čokoládou.
- Necháme zchladnout nejprve při pokojové teplotě, pak v lednici. Skladujeme v chladu.
Tak co říkáte, nabídli jsme vám vhodnou inspiraci pro letošní vánoční pečení?
Čím kvalitnější ingredience, tím lepší výsledek
Tato zásada platí univerzálně pro všechny recepty. A o čokoládě to platí dvojnásob.
Věděli jste, že většina čokolád na vaření, které si můžete koupit v supermarketech, se nesmí ani nazývat čokoláda?
Výrobci ji často označují jako "Značka XY na vaření". Neobsahuje totiž dost kakaa, aby se podle legislativy mohla považovat za čokoládu.
Profesionální cukráři používají čokolády typu couverture
Jsou to čokolády, které obsahují minimálně 30% kakaového másla (to se započítává do celkového obsahu kakaa). Tato čokoláda je pro cukrařinu nejlepší, protože se snadněji rozpouští. Prodávají se v sáčcích ve tvaru peciček, není je tedy třeba do receptů sekat. U nás si můžete vybrat zde. Čokoládové pecičky jsou skvělé jak na pečení, tak na přípravu horké čokolády. Obecně doporučujeme používat čokoládu s minimálně 50% kakaa.
Vánoce jsou jen jednou v roce a s pečení je spousta práce. Už dávno neplatí, že každá hospodyňka musí mít napečeno devatero druhů cukroví. Kvalita dnes boduje více než kvantita.