Čokoláda na vaření

 

S kvalitními čokoládami vhodnými na vaření vykouzlíte dorty, dezerty, brownies nebo čokoládovou pěnu jako profesionál.

Kvalitní čokoláda na vaření je základní výbava každé kuchyně

 

Tradičně je po kvalitní čokoládě na vaření nejvyšší poptávka před Vánoci. Přirozeně, v tomto náročném období rodinných návštěv se chceme blýsknout, i když se k pečení dostaneme právě jen jednou za rok.

Pokud pečete rádi a čokoládové dezerty jsou na vašem žebříčku oblíbenosti vysoko, měli byste mít kvalitní čokoládu vždy po ruce. Stejně jako dobré kakao, třtinový cukr a pravou vanilku.

 

Vybrat "tu správnou" ale nemusí být jednoduché. Proto vám přinášíme malého průvodce světem čokolád na vaření.

Jak vybrat čokoládu na vaření?

 

Obecné povědomí je, že čokoláda na vaření má být levná.

Platí ale podobná zásada, jako u vína na vaření. Láhev Chateauneuf du Pape do hrnce určitě nenalijete. Ale víno, jaké použijete, spoluvytváří chuť vašeho pokrmu. Takže když už strávíte přípravou hovězích líček čtyři hodiny, nechcete je "zabít" vínem z krabice. Pravidlo šéfkuchařů zní "na vaření používejte víno, které byste s chutí vypili ve všední den".

A přesně tak je tomu i s čokoládou na vaření. Když už pečete narozeninový dort, chcete oslavenci udělat opravdovou radost. Z dobré čokolády také můžete za 10 minut vytvořit jednoduchý dezert jako např. čokoládovou pěnu a být snadno za hvězdu před přáteli nebo tchýní, která dorazí nečekaně na návštěvu.

Mnoho tabulek na vaření, které můžete zakoupit v supermarketu, dokonce ani čokoládou není. Neobsahuje totiž ani to minimální množství kakaa, aby se čokoládou mohlo nazývat. 

 

Čemu se při nákupu čokolády na vaření vyhnout?

  • tabulkám, které nejsou označeny jako čokoláda. Na obalu je uvedeno např. jen "na vaření"
  • čokoládám, které obsahují rostlinné tuky, obzvlášť ztužené

 

jakou čokoládu na vaření hledat?

  • i na vaření zvolte čokoládu s vyšším obsahem kakaa, ideálně 40-60% na polevy a dorty, vyšší procento na čokoládové pěny a intenzivní čokoládové dezerty. 
  • ve složení čokolády může být i škrob, rozhodně tam ale nemá být jakýkoli rostlinný tuk kromě kakaového másla
  • nemusí mít jen formu tabulky. Na vaření jsou ideální čokoládové pecičky. Z těch připravíte cokoli od horké čokolády po narozeninový dort.

 

Na vaření můžete použít vlastně jakoukoli dobrou tabulku čokolády, speciálně do studené kuchyně. Čokolády určené speciálně na vaření se ale většinou díky svému poměru kakaové hmoty a kakaového másla snadněji rozpouštějí a lépe se s nimi pracuje.

Chybí vám inspirace? Vyzkoušejte některý z receptů na našem blogu.

 

 

 
79
449179449
Značky
 
 
Ingredience
Speciální
Typ
Země původu

Stránka 1 z 1 - 10 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 10 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.