Hříšné fíky v čokoládě s mořskou solí


Fiky v cokolade 1

Jak získaly fíky své hříšné renomé? Jsou smyslné už od pohledu, patří k nejsladším druhům ovoce a jsou jednoduše tak dekadentně dobré.

Svou pověst afrodiziaka si fíky systematicky budují už staletí. Eva se v ráji zahalila strategicky umístěným fíkovým listem, Kleopatra jimi prý sváděla Césara i Antonia a v míse fíků nalezla pak i svou smrt, když jí v ní služebné propašovaly ukrytou kobru, coby vtělení bohyně Ísis. Jak stylové, že?

Takže proč nebýt jeden večer Evou nebo Kleopatrou a nenaservírovat podnos s fíky (a sebe)? Fíky jsou (jako ženy) krásné a sladké ve své přirozenosti, ale pro speciální večer si i ony zaslouží rafinované negližé. No posuďte sami, není to krásný pohled?

Jahody v létě, fíky na podzim


A teď jedna praktická vsuvka: notoricky známé pro romantické večery jsou samozřejmě jahody v čokoládě. Po sezóně jahod počátkem léta, si můžete tedy romantiku zopakovat i od začátku podzimu s fíky.

Oproti jahodám mají jednu výhodu – jsou mnohem měkčí a čokoláda se tak neláme. Pro patřičně svůdnou prezentaci je totiž záhodno se do ovoce s čokoládou zakousnout, ne si ho celé nacpat do pusy. Jenže ouha, jahody nejsou tak měkké, a tak se křehká skořepinka čokolády rozláme a lidově řečeno… máte to všude. To se vám s fíky díky jejich měkkosti (většinou) nestane.

Fíky už také dávno nejsou nedostupné luxusní zboží. Už od začátku září je můžete nakoupit v akcích v běžných supermarketech. Já ty své koupila v Lidlu na 4 Kč / kus (menší) a v Bille za 12 Kč / kus (větší). Všechny byly krásně zralé a sladké.

Fíky & spol.


Fíky se báječně hodí k sýrům
, ideálně k těm aromatickým, které příjemně vyváží svou sladkostí, podobně jako třeba brusinkové nebo šípkové omáčky nebo džemy.

Přirozeným spojencem je pro fíky čokoláda. Špetka dobré mořské soli pak celému dílku nasadí pomyslnou korunu. Jak na pohled, tak na chuť. Dokonalá harmonie.

A když už jsme u té romantiky, tak samozřejmě nesmí chybět ani bublinky.

Pokud ale sladko-slané není váš šálek kávy, směle nahraďte sůl třeba sekanými pistáciemi.

Fiky v cokolade 5

Fíky s čokoládou a mořskou solí

10 kousků
10 minut příprava, 30 min chlazení

INGREDIENCE   

10 malých fíků
100 g tmavé čokolády
20 g másla nebo kokosového oleje
mořská sůl

POSTUP

  1. Fíky omyjte, osušte a rozkrájejte na půl prostředkem stopky (aby bylo za co chytit).
  2. Na vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem nebo kokosovým olejem.
  3. Fíky namáčejte v čokoládě a klaďte na tác s pečicím papírem.
  4. Posypte vločkami soli (můžete nahradit sekanými pistáciemi) a dejte vychladit

 

 

 

Jakkoli se můžete dočíst, že čokoládu můžete rozehřát v mikrovlnné troubě (a jde to), nedělejte to. Kvalitní čokoláda obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, které mikrovlnka spolehlivě zničí. Rozehřívejte čokoládu nad vodní lázní. Připravíte ji jednoduše, když nad kastrůlek s vodou dáte teplovzdornou misku (miska se nesmí dotýkat horké vody). Čokoláda se tak rozehřeje šetrně a uchová si svou hedvábnou konzistenci.

Máslo nebo olej používat nemusíte. Na obalení fíků ho ale přidávám, protože je tekutější a jde to snadněji…

 

Fiky v cokolade 3

Fiky v cokolade 4

Fiky v cokolade 2


A JAKOU ČOKOLÁDU POUŽÍT?

Tmavou. Fíky jsou sladké, hořká čokoláda jim sluší. A s procenty kakaa můžete díky tomu směle „přitvrdit“. Váš dezert tak bude nejen dobrý, ale i zdravý.

Já používám na rozehřívání nejraději kvalitní čokoládové pecičky. Skvělý čokoládový pomocník na vaření i pečení.

koupit online (klikněte na obrázek)

Le Chocolat horka cokolada 55Le Chocolat horka cokolada 70Le Chocolat horka cokolada 67

 


Hříšně dobré, zcela bez hříchu na linii


A abychom nezapomněli! Fíky jsou sice přirozeně velmi sladké, ale přitom výborným pomocníkem při udržení štíhlé linie. Jsou totiž velmi účinné při spalování tukových zásob. Jsou bohaté na vlákninu a mají také (podobně jako kakao) nízký glykemický index, a tak navozují pocit sytosti a snižují chutě na jiné (méně zdravé) sladkosti.

Žádné jiné ovoce také neobsahuje tolik minerálů – draslík, vápník, železo, hořčík a mangan.

Fíky nás chrání před:

  • kardiovaskulárními chorobami
  • vysokým krevním tlakem
  • špatným cholesterolem
  • problémy s kostmi (osteoporóze)
  • a dalšími nemocemi

Takže krásný večer :-)

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.