Letní ledová čokoláda (nápoj)


ledova cokolada napoj (2)


Venku přes 30 stupňů a nás honí mlsná. Zmrzlina, ledová káva, čokoládový milkshake. Co si dáme dnes? Překvapení… čokoládu! A to na ledu :-)

Ledová čokoláda – nepleťme si pojmy


Když se řekne „ledová čokoláda“, většina z nás si vybaví sáček s barevnými kostičkami, který se prodával za našeho dětství. Už ho nemůžete v obchodech najít? Důvod je jednoduchý. Tato „pochoutka“ už se nemůže nazývat „čokoláda“. Jednoduše proto, že kakao v něm můžete hledat lupou. Většinu obsahu tvoří ztužené rostlinné tuky a cukr. Obecně – pokud jakákoli sladkost nese ve svém podtitulku „pochoutka“, tak se jí vyhněte obloukem. Nepochutnáte si.

Ledová čokoláda – nápoj


Tak, jako nás zahřeje v zimě šálek horké čokolády, můžeme si připravit i chladivou čokoládu v létě. Doma, z dobrého kakaa a třtinového cukru nebo dobré čokolády.

Způsoby přípravy ledové čokolády jsou v kostce dva:

  1. „za studena“ – jednoduše jen promícháte mléko, led, kakao a cukr
  2. „uvařit a zchladit“ – uvaříte si šálek horké čokolády, zchladíte a zředíte

Popravdě, komu se chce v parném létě rozehřívat u plotýnky čokoládu… Mých několik pokusů skončilo vždy tak, že jsme tou krásně hutnou horkou čokoládou nakonec přelili zmrzlinu nebo ovoce. No… a to je tedy taky vážně mňamka.

Horká čokoláda „na ledu“

protřepat a hotovo

1 porce
3 minuty

INGREDIENCE   

250 ml plnotučného mléka
4-6 kostek ledu
2 lžíce (25 g) přírodního kakaa
1-2 lžíce (podle chuti) třtinového cukru

Kávo-čoko verze:
+ 1 lžička dobré instatní kávy

POSTUP

  1. Do mixéru nebo shakeru vložíte všechny ingredience a zamícháte. Doporučuji mixér – získáte ledovou tříšť a vše se lépe promíchá. Pokud ale nejste fandové ledu, i studené mléko postačí.
  2. Vyzkoušejte i kávovou verzi – přidejte lžičku instantní kávy a získáte čokoládu, která vás „nakopne“.

Ledovou čokoládu můžeme osvěžit také mátovým extraktem nebo třeba pomerančovým likérem, podobně jako horkou čokoládu.


NA INGREDIENCÍCH ZÁLEŽÍ

Ve studené kuchyni používám vždy přírodní nebo raw kakao. Proč?

Běžné kakao (to „holandské“) je alkalizované. Přidávají se do něj regulátory kyselosti (alkalizační činidla). Tím se zajistí, že se výsledný prášek lépe rozpouští, má jemnější chuť a je výrazně tmavší. Tmavší kakao na nás vždy působí jako kvalitnější. Díky tomuto procesu ale kakao ztrácí dvě třetiny antioxidantů, na které je bohaté. Pokud jsou kakaové boby kvalitní, bude vám chutnat i kakao ve své přírodní formě.

Přírodní (tj. nealkalizované kakao) je světlejší, má osobitou ovocnější chuť a ponechává si většinu zdraví prospěšných látek přítomných v kakau.
Obsahuje obvykle více kakaového másla (má kolem 22% tuku). A to je dobře, protože více tuku znamená více chuti. A kakaové máslo patří mezi zdravé tuky.

Raw kakao je přírodní kakao, které je navíc vyrobeno z nepražených kakaových bobů. Je v něm tedy uchováno prakticky vše dobré, co nám kakao může nabídnout.

nakoupit online (klikněte na obrázek)

Le Chocolat kakaoBio nebio kakao raw


Pokud si chcete vyzkoušet druhý způsob přípravy, stačí si uvařit šálek dobré horké čokolády, nechat ji trochu zchládnout, a pak promíchat s ledem a mlékem. Ingredience z receptu níže vystačí na 2 porce, řeďte podle chuti.

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.