Čokoládový milkshake


Cokoladovy milkshake

Dětmi tolik milován, hit fastfoodů. Čokoládový milkshake je ale také kalorická bomba za slušné peníze.
A přitom stačí málo a uděláte si ho doma. Jen ze tří ingrediencí.
Vyzkoušejte čokoládový shake, který budete pít bez výčitek, pro zdraví, s chutí. 

Z čeho je milkshake, který známe z fastfoodu?

O složení fastfoodových shaků se toho napsalo spoustu. Před pár lety zveřejnil britský list Guardian recepturu jahodového shaku od McDonalds.
Obsahuje 59 složek a chemikálií!
Čokoládová verze je obdobná. Opravdovou čokoládu (tedy kakao) v něm moc nenajdeme, zato cukru a chemie spoustu.

Méně chemické domácí verze čokoládových shaků obvykle tvoří mléko, vanilková zmrzlina a čokoládový sirup nebo kakao. Co si budeme povídat, je to samozřejmě mňamka, ale jde to ještě jinak.

čokoládový milkshake pro chuť i pro zdraví

Místo cukru banán, místo sirupu kakao

Problémem naší dnešní stravy je, že jíme moc cukru. Bílého rafinovaného. Zvykáme na něj i naše děti úplně od malička. Sladké máme samozřejmě všichni rádi. Osladit si ale můžeme i jinak, aniž bychom to poznali na chuti. A můžeme k tomu vychovat i naše děti, už od malička.

Ideální způsob, jak nahradit bílý cukr je ovoce. Je přirozeně sladké a jako bonus obsahuje spoustu vitamínů. Ano, také obsahuje sacharidy a je kalorické. Ale vždy je to lepší volba než čistý bílý rafinovaný cukr.  A vyvážená strava není o odpírání, je o pestrosti a malých každodenních změnách, které ve finále mají velký efekt. Na to, jak vypadáme, ale hlavně na to, jak se cítíme.

Asi nejlepší ovoce na nahrazení cukru jsou banány. Ty opravdu zralé. Čím zralejší, tím sladší. Skvělá věc na banánech je, že mají nízký glykemický index. Stejně jako kakao. To má navíc ještě vysoké množství vlákniny a spoustu dalších zdraví prospěšných látek. A proč jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny tak dobré?

Potraviny s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny nás zasytí.
Nemáme brzy pocit hladu a chutě na sladké. Sníme tak méně.

Takže proč se živit cukrem a skutečnou čokoládu nahrazovat průmyslovým čokoládovým sirupem nebo jinými náhražkami, které viděly kakao jen z rychlíku?

Místo mléka zakysaný mléčný nápoj

pohlazení pro střeva

Mléko jsem v tomto receptu nahradila zákysem. Zakysané mléčné výrobky bychom měli pravidelně zařadit do našeho jídelníčku. Doporučí vám to každý lékař a výživový poradce. Já měla dříve problémy s imunitou a moje lékařka mi zakysané výrobky důrazně doporučila. Nevím, jak vy, ale já jsem s nimi vždy měla trochu problém. Prostě mi nechutnají. Musím se do nich nutit. A tak jsem začala objevovat různé ovocné a čokoládové shaky.

Výhodou zakysaných mléčných výrobků je kromě obsahu vápníku, fosforu, vitaminů A, D, B a kvalitních bílkovin také jejich lepší stravitelnost ve srovnání s mlékem. Bakterie zčásti rozštěpí mléčný cukr, s jehož trávením mají jinak někteří lidé potíže. A co je rovněž velmi důležité, dokážou osídlit náš trávicí trakt takovým způsobem, že potlačí rozvoj „zlých“ bakterií, usnadní trávení a zvýší naši imunitu. Víte jaký je rozdíl mezi zákysem, kefírem nebo acidofilním mlékem? Já tedy vždy tápala. Skvěle to vysvětluje MUDr. Pavel Kohout zde.

Vyzkoušejte, se kterým zakysaným nápojem vám bude tento recept chutnat nejvíce:

Cokoladovy milkshake

Čokoládový milkshake

1 porce
5 minut

INGREDIENCE   

1 banán (co nejzralejší)
300 ml zákysu (já používám zákys, co dozrává ve skle)
1 lžíce přírodního kakaa

POSTUP

  1. Banán a zákys rozmixujte v mixéru.
  2. Přidejte kakao a krátce domixujte.

 


KOUZELNÁ PŘÍSADA

Na kakau opravdu záleží.

Běžné kakao (tzv. holandského typu) je alkalizované. Přidáním regulátorů kyselosti (alkalizačních činidel) se zajistí, že výsledný prášek se lépe rozpouští, má jemnější chuť a je výrazně tmavší. Zároveň však díky tomu kakao ztrácí dvě třetiny antioxidantů, na které je bohaté.

Přírodní kakao (tj. nealkalizované) je světlejší, má osobitou ovocnější chuť a ponechává si většinu zdraví prospěšných látek přítomných v kakau.

Raw kakao je přírodní kakao, které je navíc vyrobeno z nepražených kakaových bobů. Je v něm tedy uchováno prakticky vše dobré, co nám kakao může nabídnout.

Do studené kuchyně a tedy i do smoothie apod. určitě volte přírodní nebo raw kakao. Přírodní kakao obsahuje obvykle více kakaového másla (má kolem 22% tuku). A to je dobře, protože více tuku znamená více chuti. A kakaové máslo patří mezi zdravé tuky.

nakoupit online (klikněte na obrázek)

Le Chocolat kakaoBio nebio kakao raw


Jen tři ingredience a svěží čokoládový milkshake je na světě. Je výborný jako odpolední letní svačina, ale také jako zdravá snídaně, po které nebudete mít brzy hlad. Dle chuti můžete přidat zákys pro svěžejší konzistenci nebo si naopak přidat banán, pokud máte do oběda ještě daleko.

Objednáte si ještě milkshake v McDonalds?

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.