Domácí čokoládová granola


Cokoladova granola

Tak takhle má vonět domov. Tohle jsem si pomyslela, když jsem dělala granolu poprvé. I sousedi vyzvídali, co se to u nás dnes peče. Kdo by si pomyslel, že takhle nádherně voní (ne tak úplně) obyčejné müsli. A počkejte, až ochutnáte.

Když jsem viděla ten plech, říkala jsem si – jak dlouho tohle budu proboha jíst? Protože na müsli a jiný „ptačí zob“ jsem obvykle sama. Ne.
Na granolu nejste nikdy sami. Brzo ji budete dělat znova. A znova…

Co je vlastně granola?


Granola je zjednodušeně řečeno zapečené müsli. Směs vloček, oříšků, ovoce a semínek, která je zdravě oslazená.
To znamená málo a zdravým sladidlem jako je med, třtinový cukr, javorový, bezový nebo agáve sirup.

Zapečení pak funguje jako kouzelné abrakadabra. Z „ptačího zobu“ se stane Mňamka. Ano, s velkým M. Křupavá, lahodná, a pořád tak voňavá. Nejlepší je ještě teplá lžičkou z plechu. Její hlavní chvíle ale přichází na snídani. S jogurtem, ovocem, zakapaná medem.

Granolu si samozřejmě můžeme koupit. Nenechte se ale zlákat krásným obalem, čtěte složení. Směsi se ztuženými rostlinnými tuky a spoustou rafinovaného cukru nebrat. Ať ale koupíte sebelepší mix, té domácí, právě vytažené z trouby, se nikdy nevyrovná.

Zdravá snídaně, na které si pochutnáme


Granola spojuje chuť a zdraví. Jsou v ní samé dobré věci, takže se není čemu divit, že:

  • nás zasytí na celé dopoledne (díky vysokému obsahu vlákniny)
  • pročistí naše střeva a podpoří trávení a vyprazdňování (obzvlášť v dvojce s jogurtem)
  • podpoří činnost mozku a zlepší pozornost (ořechům a čokoládě 3 x ano!)

 

Čokoláda. To je ta pomyslná třešnička na dortu granoly. Pro chuť i pro zdraví.


Domácí čokoládová granola

1 plech
5 minut příprava, 25 minut pečení

INGREDIENCE   

2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku pohankových vloček
1/2 hrnku sekaných ořechů (jaké máte rádi)
2 lžíce přírodního kakaa
1/2 lžičky hrubozrnné soli
1 lžíce chia semínek
1 lžíce libovolných jiných semínek (já používám ráda směs „snídaně Inků“ s lněným semínkem a sezamem)
4 vrchovaté lžíce kokosového oleje (před rozpuštěním)
4 lžíce medu
4 lžíce javorového sirupu
1/2 hrnku strouhaného kokosu nebo kokosových plátků
sekaná hořká čokoláda dle chuti

POSTUP

  1. Rozehřejte si troubu na 160°C a vyložte si plech pečicím papírem.
  2. Smíchejte v míse všechny sypké ingredience kromě kokosu.
  3. V kastrůlku rozehřejte kokosový olej a vmíchejte med a javorový sirup.
  4. Vše promíchejte, aby se suché ingredience hezky obalily oslazeným olejem.
  5. Směs naneste na pečicí papír a pečte cca 30 minut. V polovině pečení směs promíchejte, aby se propekla rovnoměrně.
  6. 5 minut před koncem pečení nasypte na granolu kokos a promíchejte. Dávám ho až nakonec, aby nezhořkl.
  7. Granolu nechte vychladnout, a pak do ní vmíchejte sekanou hořkou čokoládu.
  8. Skladujte max 3 týdny v uzavřené nádobě. Pravděpodobně ale zmizí mnohem dříve :-)

 

Cokoladova granola ingredience

Cokoladova granola priprava

Cokoladova granola plech

Cokoladova granola

Granola je takový recept „co dům dal“. Můžete dle chuti obměňovat vločky, ořechy a semínka. Já používám na oslazení kombinaci třtinového cukru, medu a javorového sirupu. Vystačíte si ale i s jedním.

Granola je skvělá na snídani s jogurtem, čerstvým ovocem, ovesnou kaší, nebo jen tak na lžičku po těžkém dni.
Já ji jím nejčastěji takto (recept zde):

Jogurt s ovocem 

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.

 

 

 

 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení