DORUČOVÁNÍ V LÉTĚ: odesíláme při teplotách do 25°C. Při teplotách 25-29°C expedujeme pouze po-čt, aby zásilky nebyly přepravovány přes víkend. Nad 30°C odesíláme pouze na přání.

Domácí čokoládová granola


Cokoladova granola

Tak takhle má vonět domov. Tohle jsem si pomyslela, když jsem dělala granolu poprvé. I sousedi vyzvídali, co se to u nás dnes peče. Kdo by si pomyslel, že takhle nádherně voní (ne tak úplně) obyčejné müsli. A počkejte, až ochutnáte.

Když jsem viděla ten plech, říkala jsem si – jak dlouho tohle budu proboha jíst? Protože na müsli a jiný „ptačí zob“ jsem obvykle sama. Ne.
Na granolu nejste nikdy sami. Brzo ji budete dělat znova. A znova…

Co je vlastně granola?


Granola je zjednodušeně řečeno zapečené müsli. Směs vloček, oříšků, ovoce a semínek, která je zdravě oslazená.
To znamená málo a zdravým sladidlem jako je med, třtinový cukr, javorový, bezový nebo agáve sirup.

Zapečení pak funguje jako kouzelné abrakadabra. Z „ptačího zobu“ se stane Mňamka. Ano, s velkým M. Křupavá, lahodná, a pořád tak voňavá. Nejlepší je ještě teplá lžičkou z plechu. Její hlavní chvíle ale přichází na snídani. S jogurtem, ovocem, zakapaná medem.

Granolu si samozřejmě můžeme koupit. Nenechte se ale zlákat krásným obalem, čtěte složení. Směsi se ztuženými rostlinnými tuky a spoustou rafinovaného cukru nebrat. Ať ale koupíte sebelepší mix, té domácí, právě vytažené z trouby, se nikdy nevyrovná.

Zdravá snídaně, na které si pochutnáme


Granola spojuje chuť a zdraví. Jsou v ní samé dobré věci, takže se není čemu divit, že:

  • nás zasytí na celé dopoledne (díky vysokému obsahu vlákniny)
  • pročistí naše střeva a podpoří trávení a vyprazdňování (obzvlášť v dvojce s jogurtem)
  • podpoří činnost mozku a zlepší pozornost (ořechům a čokoládě 3 x ano!)

 

Čokoláda. To je ta pomyslná třešnička na dortu granoly. Pro chuť i pro zdraví.


Domácí čokoládová granola

1 plech
5 minut příprava, 25 minut pečení

INGREDIENCE   

2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku pohankových vloček
1/2 hrnku sekaných ořechů (jaké máte rádi)
2 lžíce přírodního kakaa
1/2 lžičky hrubozrnné soli
1 lžíce chia semínek
1 lžíce libovolných jiných semínek (já používám ráda směs „snídaně Inků“ s lněným semínkem a sezamem)
4 vrchovaté lžíce kokosového oleje (před rozpuštěním)
4 lžíce medu
4 lžíce javorového sirupu
1/2 hrnku strouhaného kokosu nebo kokosových plátků
sekaná hořká čokoláda dle chuti

POSTUP

  1. Rozehřejte si troubu na 160°C a vyložte si plech pečicím papírem.
  2. Smíchejte v míse všechny sypké ingredience kromě kokosu.
  3. V kastrůlku rozehřejte kokosový olej a vmíchejte med a javorový sirup.
  4. Vše promíchejte, aby se suché ingredience hezky obalily oslazeným olejem.
  5. Směs naneste na pečicí papír a pečte cca 30 minut. V polovině pečení směs promíchejte, aby se propekla rovnoměrně.
  6. 5 minut před koncem pečení nasypte na granolu kokos a promíchejte. Dávám ho až nakonec, aby nezhořkl.
  7. Granolu nechte vychladnout, a pak do ní vmíchejte sekanou hořkou čokoládu.
  8. Skladujte max 3 týdny v uzavřené nádobě. Pravděpodobně ale zmizí mnohem dříve :-)

 

Cokoladova granola ingredience

Cokoladova granola priprava

Cokoladova granola plech

Cokoladova granola

Granola je takový recept „co dům dal“. Můžete dle chuti obměňovat vločky, ořechy a semínka. Já používám na oslazení kombinaci třtinového cukru, medu a javorového sirupu. Vystačíte si ale i s jedním.

Granola je skvělá na snídani s jogurtem, čerstvým ovocem, ovesnou kaší, nebo jen tak na lžičku po těžkém dni.
Já ji jím nejčastěji takto (recept zde):

Jogurt s ovocem 

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.