Banánový chlebíček s čokoládou


Bananovy chlebicek

Vláčný, a tak báječně čokoládový a voňavý, to je náš nový snídaňový hit.
Přitom je tento banánový chlebíček bez másla nebo oleje a s minimem cukru.
Přirozenou sladkost mu dodávají zralé banány, o vláčnost se stará zase řecký jogurt. 

Kde se vzal, tu se vzal, banánový chlebíček si podmanil svět

Tento recept je variací na tradiční banánový chlebíček, který je v anglosaských zemích tím, čím je u nás bábovka. Peče se v každé rodině znovu a znovu.

Historie této klasiky se začala psát v Americe v 30. letech minulého století. Banány se staly pro většinu rodin ze dne na den cenově nedostupné a obchodníci se prý zbavovali přezrálých banánů ve velké slevě. Ve stejném období se začal prodávat kypřicí prášek na pečení a jedlá soda a otevřely se tak nové možnosti zužitkování zbylého ovoce nebo oříšků. A tak spatřil světlo světa první banánový chlebíček.

Čím zralejší banány, tím lepší

Ať už to tenkrát bylo jakkoli, tento dezert je skvělý způsob, jak se zbavit přezrálých banánů. Ano, přesně těch, které už se zdráháte jíst. Samozřejmě, že ne zkažených, ale hnědé skvrny nebo i celá hnědá slupka je ideální banán do chlebíčku.

Čím zralejší banány, tím bude chlebíček sladší a vláčnější.

 

Bananovy chlebicek

Čokoládový banánový chlebíček


10 minut příprava, 60 minut pečení

INGREDIENCE   

180 g polohrubé mouky
40 g kakaa
1 lžička jedlé sody
1 lžička kypřicího prášku
špetka soli
3 velké zralé banány (oloupané asi 300 g)
2 velká vejce
120 g řeckého jogurtu
60 ml javorového sirupu nebo medu
50 g třtinového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
50 g mandlí (nasekaných)
50 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180°C a vymažeme si formu na biskupský chlebíček.
  2. Ve větší míse smícháme mouku, kakao, sůl, sodu a prášek do pečiva.
  3. V další misce rozmačkáme banány a rozmícháme s vejci, jogurtem, javorovým sirupem, cukrem a vanilkou.
  4. Jemně zapracujeme do suchých ingrediencí v první misce a nakonec jen lehce vmícháme mandle a čokoládu.
  5. Pečeme zhruba hodinu, kontrolujeme špejlí.

 


KOUZELNÉ INGREDIENCE

Na pečení používám nejraději čokoládové pecičky. Nemusím sekat čokoládu, stačí jen nasypat ze sáčku. Do chlebíčků jsou ideální tyto univerzální pecičky s 55 % kakaa, které jsou kvalitní čokoládou na vaření.

Na kvalitě kakaa opravdu záleží. Na výsledku je to vždy znát. Používám kvalitní holandské kakao nebo přírodní nealkalizované.

nakoupit online (klikněte na obrázek)

Le Chocolat horka cokolada 55Le Chocolat kakao


Tento chlebíček je skvělý k čaji i na snídani. Obzvlášť u rodin s malými dětmi nějaké banány vždy zbudou. A toto je přesně „ta buchta“, která je za pár minut v troubě a za hodinku provoní celou domácnost. Dá se také nakrájet na plátky a zamrazit až na 1 měsíc.

 

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.