Ovesná kaše s čokoládou – pravá snídaně šampiónů


Chcete zdravou a dobrou snídani
, která zahřeje, pohladí bříško a dodá energii na náročný den? Ovesná kaše podle tohoto receptu boduje u celé naší rodiny. A to je co říct. Protože hodně dlouhou dobu nebodovaly ovesné vločky ani u mě. Teď je ale tahle kaše moje nejmilovanější snídaně. Ve 100 variacích, ale pořád stejně dobrá.

ovesna kase

Ovesná kaše a dieta

Jako každá holka jsem si prošla různými dietními fázemi, než jsem zjistila, že diety na moje tělo jednoduše nefungují. Alespoň ne dlouhodobě. A že kupodivu není problém si váhu udržet, když začnu jíst „normálně“. Kvalitně, rozumné porce, od všeho něco. Když bude mé tělo vědět, že dostane pravidelně najíst a hlavně, že mu to bude chutnat.

Z tohoto období jsem měla ovesné vločky a kaše dlouho zařazené na černou listinu. Vločky zamíchané ráno v jogurtu opravdu ničím nevylepšíte. Žádná mňamka. Ať na ně nasypete cokoli po vzoru nádherných fotek z Instagramu. Ani rozmixované ve smoothie žádný velký hit.

Proč? „Syrové“ ovesné vločky jsou jednoduše obilnina. Moučné a škrobovité.

Ovesnou kaši ale doporučují odborníci zleva zprava. Pro dobré trávení, obsah antioxidantů a vlákniny a jako zdravý zdroj energie. Takže jsem se po letech rozhodla dát vločkám ještě jednu šanci. A vyplatilo se.

Jak na ovesné vločky, aby chutnaly

Způsoby, jak se zbavit vločky škrobovitosti, jsou dva:

  • namočit – na dostatečně dlouho, nejlépe přes noc (v mléce, vodě, džusu)
  • uvařit – teplo nejen odbourá škrobovitou příchuť, ale po ránu v bříšku krásně pohladí

Ideální příprava ovesných vloček? Namočit a uvařit.


Spojit obojí. Ano, žádá si to více času. Ale mně už nezabere ráno příprava ovesné kaše více času než namazat rohlík.
Zvláště, když už si ten rohlík nemažete jen pro sebe. Už jste zkoušeli nacpat (jakoukoli) snídani do dvouletého dítěte, které nechce snídat? Tahle ovesná kaše ale mizí hned. A máma je super šťastná, protože dítě nejen jí, ale jí dobře.

Takže jak na to:

ovesna kase In

Ovesná kaše s čokoládou

2 porce
5 minut

INGREDIENCE   

NA KAŠI:
80 g ovesných vloček
300 ml mléka (já používám čerstvé plnotučné)
špetka soli

NA PODÁVÁNÍ (na každou porci):
hrst malin, borůvek nebo ostružin
lžíci (cca 20 g) kakaových bobů v čokoládě nebo lámané čokolády
lžičku medu nebo javorového sirupu

POSTUP

  1. Vločky nasypeme do kastrůlku, zalejeme mlékem a dáme do ledničky na noc odležet.
  2. Ráno lehce osolíme a povaříme na mírném ohni. Jakmile začne mléko probublávat, je nutno stále míchat, aby se kaše nepřipálila. Vaříme do zhoustnutí, zhruba 3 minuty.
  3. Posypeme ovocem, kakaovými boby nebo čokoládou (lžíci peciček nebo 2 čtverečky nasekané nožem) a dle chuti pokapeme medem nebo javorovým sirupem.

 

 


KOUZELNÉ PŘÍSADY

Na ovesnou kaši si nejraději sypu kakaové boby v čokoládě. To je čisté kakao, se vším dobrým, co kakao coby superpotravina může nabídnout. Mám ráda tyhle kousky zalité 70% čokoládou, protože jen samotné kakaové boby už jsou chuťově trochu „hard core“ i pro velkého čokoholika.

Dceři (3 roky) dávám na kaši 1 větší čtvereček vysokoprocentní mléčné čokolády, který nožem nasekám na menší kousky.
Běžná čokoláda v supermarketu obsahuje 25 % kakaa, 20 % je mléko, takže 55 % je cukr.
Snažím se ji už odmala naučit na nepřeslazené chutě. Vezme si už i 70% čokoládu, ale mléčná pořád vítězí. Volím pro ni nejčastěji tuto s 43 % kakaa z Venezuely.

Na jakékoli kouzlení v kuchyni jsou nejlepší čokoládové pecičky. Na vaření a pečení používám čokoládu na vaření 55% nebo 70% kakaa. Na použití "za studena" nejraději po single origin čokoládě 67% kakaa z Madagascaru. Kakao z Madagaskaru je velmi jemné a čokoláda chutná i dětem i přes vyšší podíl kakaa.

nakoupit online (klikněte na obrázek)

SE Simon Coll kakaove boby 35gcokolada Hachez mlecna 43 VenezuelaLe Chocolat horka cokolada 67

 

A proč je ovesná kaše tak zdravá?

  • Plná antioxidantů

Antioxidanty jsou látky, které v našem těle neutralizují škodlivé volné radikály. Ty přispívají ke vzniku řady závažných onemocnění, např. některým druhům rakoviny a onemocnění srdce a cév.

Když na ovesnou kaši přidáte ještě čokoládu, borůvky nebo některé další plody bohaté na antioxidanty, vyrobíte antioxidační bombu, které neodolají ani zarytí bojkotéři zdravé stravy.

  • Lepší zažívání

Ovesné vločky jsou snadno stravitelné a mají přímý vliv na trávení. Jsou bohaté na vlákninu a působí proti zácpě, rakovině tlustého střeva a cukrovce. Jak řekla moje praktická lékařka – ovesná kaše po ránu je to nejlepší, co můžete udělat pro správnou funkci střev. A všechny pilulky z lékárny můžete vyhodit.

  • Zdravý zdroj energie

Vločky jsou výživné a obsahují komplexní sacharidy. Rozložit je na jednoduché tělu poměrně dlouho trvá. Dodají tak tělu rychle energii, která vydrží dlouho bez pocitu hladu. Díky tomu jsou oblíbenou snídaní sportovců.

  • Kila dolů

Ovesné vločky se doporučují i při dietě. Máme lepší zažívání, pročistí tělo, ale hlavně nás zasytí na dlouho, bez pocitu hladu. S výživnou, a přitom chutnou snídaní vydržíme do dalšího jídla bez nutkání si před obědem něco smlsnout.

  • Obsahuje minimum lepku

Ano, oves je obilnina, takže lepek samozřejmě obsahuje. Ve srovnání s pšenicí je obsah lepku v ovsu minimální. Ovesnou kaši můžete jíst i při bezlepkové dietě, pokud lepek v malém množství tolerujete.

Ovesná kaše je jednoduše prima. Když víte, jak na ni. A nezapomeňte na čokoládu navrch. Kromě chuti i pro zdraví. Důvodů proč, je minimálně deset.

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.