Recept: jednoduché čokoládové dorty, po kterých se budete olizovat

 

Říká se, že po kousku čokolády odpustíme komukoliv a cokoliv. Jen si pak nedokážeme odpustit ten další.

To bezesporu platí nejen pro čokoládu, ale i pro čokoládové dorty - jednoduché a přitom skvělé moučníky, které v historii lidstva dokázaly vyřešit nejednu špatnou náladu.

Klasika, kterou má rád každý, se alespoň jednou za život ocitne na slavnostním stole při rodinných oslavách nebo jiných příležitostech. Anebo jednoduše ve chvílích, když prostě máte na čokoládový dort chuť.

Základem pro pečení dortů jsou kvalitní suroviny, obzvláště pak kakao a čokoláda, které udávají dortu tu správnou plnou chuť, tolik typickou pro tuto pochoutku.

V tomto článku naleznete několik receptů na jednoduché čokoládové dorty, které zvládnete připravit rychle a nemusíte kvůli tomu mít pokročilejší cukrářské znalosti.

V hlavních rolích bude výborná čokoláda, poctivé kakao, lahodné krémy i šťavnaté ovoce.

Na který z nich byste si troufli?

 

Jednoduchý čokoládový dort na plech

Pokud s pečením dortů teprve začínáte a chcete se to naučit, pak je pro vás tento recept na jednoduchý čokoládový dort jako dělaný.

Tento dezert můžete péct v klasické dortové formě nebo v pečícím plechu s vyšším okrajem. Používejte dobré suroviny, hlavně kvalitní čokoládu, aby byla chuť dortu dotažena k dokonalosti. Jednoduchý a rychlý dezert se skvěle hodí k odpolední kávě, ale i pro slavnostnější příležitosti..

 Jednoduchý čokoládový dort na plech

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:

Na korpus:

  • 220 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 85 g holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 4 vejce
  • 1 lžička soli
  • 250 ml mléka

Na polevu:

Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste rádi někoho obdarovali čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku.
Postup:
  1. V misce utřete máslo s cukrem a vejci.
  2. Střídavě s mlékem přidávejte mouku, kakao, sodu a sůl a důkladně promíchejte.
  3. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35 minut.
  4. Než se dort upeče, připravte si ve vodní lázni čokoládovou polevu. Nalámejte čokoládu na kostičky a postupně přidejte máslo a mléko. Vymíchejte do hladké hmoty a odstavte.
  5. Polevu natírejte na vychladlý korpus.

 

Dort můžete dle libosti dozdobit například ovocem, oříšky nebo lístky máty. 

 

Čokoládový dort s máslovým krémem

Tento výborný čokoládový dort s nadýchaným máslovým krémem si zamilujete. Chutná skvěle, vypadá skvěle a díky snadné přípravě jej zvládne každý.

 

Čokoládový dort s máslovým krémem

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g cukru krystal
  • 200 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g másla
  • 4 vejce
  • ½ lžičky vanilkového aroma
  • 2 lžíce mléka

Na krém:

Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste rádi někoho obdarovali čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku.
Postup:
  1. Do misky vysypte cukr a vytřete se změklým máslem a vejci.
  2. Přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva, vanilkový extrakt a sůl.
  3. Směs dejte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 20 cm (můžete také vyložit pečícím papírem.
  4. Pečte po dobu zhruba 20 minut na 180 °C, dokud se těsto nebude lepit na vidličku či špejli.
  5. Korpus nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.
  6. Tabulkovou čokoládu rozlámejte na kousky a nechte rozehřát ve vodní lázni. Poté odstavte a nechte trochu vychladnout.
  7. Mezitím smíchejte máslo s moučkovým cukrem, ideálně za pomoci ručního šlehače.
  8. Přidejte kakao a poté do směsi vmíchejte čokoládu společně s mlékem. Znovu promíchejte dohladka.
  9. Kakaový korpus podélně rozřízněte na dvě poloviny. Ty mezi sebou slepte máslovým krémem, který pak přijde i na vršek dortu.

 

Hotový dort lze dozdobit například nalámanou bílou nebo hořkou čokoládou či  čokoládovými hoblinkami.

 

Nepečený čokoládový dort s oříšky

Nepečené dorty a moučníky se hodí vždy, když je třeba vymyslet něco rychlého, co by zároveň uspokojilo chuťové buňky. A to je i následující případ.

Čokoládový nepečený dort s oříšky je praktický a chutný recept, do jehož přípravy můžete zapojit i své děti.

 Nepečený čokoládový dort s oříšky

Doba přípravy: 20 minut

Ingredience:
  • 200 g mléčné čokolády
  • 100 g belgické čokolády LE CHOCOLAT se 76 % kakaa
  • 110 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 110 g máslových sušenek
  • 150 g oříšků (může být směs vlašských, lískových, kešu…)
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste rádi někoho obdarovali čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku.
Postup:
  1. Oba druhy čokolády nalámejte do hrnce či plechové misky, přidejte změklé máslo a třtinový cukr a pomalu utřete ve vodní lázni.
  2. Do vychlazené čokoládové směsi nadrťte máslové sušenky a přidejte nadrobno nasekané oříšky.
  3. Směs vložte do dortové formy a nechte vychladnout v lednici.

 

TIP: Do směsi lze přidat i sušené nebo kandované ovoce.

Máslové sušenky v čokoládové hmotě hezky nabobtnají a částečně tak poslouží jako korpus u běžného dortu.

Podobný čokoládový dort zbožňuje dokonce i britská královna!

 

Čokoládový dort s malinami

Spojení lahodné čokolády a malin samo o sobě zaručuje úspěch. Nejinak je tomu i v následujícím případě.

Opět se jedná o jednoduchý recept hodící se na rodinné oslavy i další slavnostní příležitosti. Dort si můžete upéct například i o Vánocích s využitím zmražených malin.

 Čokoládový dort s malinami

Foto: Pexels

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience:
  • 200 g kvalitní hořké čokolády Hachez (77%)
  • 60 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 6 vajec (oddělit žloutky od bílků)
  • 180 g másla
  • 200 g čerstvých nebo zmražených malin
  • 2 lžíce moučkového cukru na dozdobení
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste rádi někoho obdarovali čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku.
Postup:
  1. Nalámejte čokoládu na malé kousky a rozehřejte společně s máslem ve vodní lázni.
  2. Odstavte směs z vodní lázně a za pomoci ručního mixéru přimíchejte mouku.
  3. V oddělené nádobě utřete vaječné žloutky s 200 g cukru krupice a směs postupně přimíchejte k čokoládové směsi.
  4. Zbylé vaječné bílky ušlehejte do pevného sněhu společně s 50 g krupicového cukru a přidejte do čokoládové směsi.
  5. Těsto nalijte do vysypané a vymazané dortové formy (nebo vyložené pečícím papírem) a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
  6. Na hotový vláčný dort dejte čerstvé nebo rozmražené maliny smíchané s moučkovým cukrem.

 

Dort můžete po stranách dozdobit vaším oblíbeným domácím či kupovaným čokoládovým krémem.

 

Vrstvený ovocný čokoládový dort

 

Nadýchaný korpus, jemný limetkový krém, čerstvé ovoce - to zní více než dobře. Díky následujícímu receptu si tuto dobrotu můžete udělat i doma. Dort v sobě snoubí příjemné ovocné osvěžení i lahodnou čokoládu a díky rychlé přípravě na něj nemusíte dlouho čekat. Máte chuť?

 Vrstvený ovocný čokoládový dort 

Foto: Max Pixel

Doba přípravy: 45 - 50 minut

Ingredience:

Na korpus:

  • 30 g kakaa
  • 150 ml vody
  • 250 g cukru krupice
  • 6 velkých vajec
  • 125 g tuku na pečení
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku na pečení
  • čerstvé jahody, maliny, borůvky, nektarinky…
  • 70 g mléčné nebo hořké čokolády na ozdobu

Na krém:

  • 200 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • šťáva z 1 limetky (případně menšího citrónu)
  • 4 lžíce moučkového cukru
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste rádi někoho obdarovali čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku.
Postup:
  1. Smíchejte kakaový prášek se 150 ml horké vody a dejte stranou.
  2. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s 250 g cukru krupice.
  3. Přidejte tuk a znovu důkladně promíchejte.
  4. V další misce smíchejte hladkou mouku s jedlou sodou a kypřícím práškem a přidejte vyšlehané žloutky.
  5. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a přidejte po troškách do těsta.
  6. Nakonec vložte kakao smíchané s vodou a dejte do vymazané a vysypané dortové formy.
  7. Pečte 25-30 minut a poté nechte vychladnout.
  8. Mezitím si připravte náplň z mascarpone, vyšlehané šlehačky, cukru a limetkové šťávy.
  9. Upečený korpus rozřízněte na tři části a každou z nich pomažte krémovou náplní.
  10. Do jednotlivých pater vložte libovolné ovoce (může být i zmražené) a dejte jej i navrch dortu.
  11. Čokoládu nastrouhejte na hoblinky a posypte vršek dortu. Můžete ještě lehce posypat moučkovým cukrem a dozdobit lístkem máty nebo kolečkem limetky.

 

Tento dort polichotí nejen vašim chuťovým buňkám, ale dozajista bude lahodit i vašemu oku. Nejen na letní venkovní párty a oslavy je jako dělaný. Víte, že čokoládové dorty patří k těm nejoblíbenějším na svatbách?

 

Zaujal vás některý z našich receptů na jednoduché čokoládové dorty?

Není nic jednoduššího, než se pustit do jejich přípravy a třeba zde najdete inspiraci na ten nejlepší čokoládový dort, který se stane vaším rodinným pokladem.