DORUČOVÁNÍ V LÉTĚ: odesíláme při teplotách do 25°C. Při teplotách 25-29°C expedujeme pouze po-čt, aby zásilky nebyly přepravovány přes víkend. Nad 30°C odesíláme pouze na přání.

Čokoládová jahodová buchta


Cokoladova jahodova buchta

Bez jahod by to v červnu prostě nešlo. Jahody jen tak, se šlehačkou, s čokoládou, jahodové knedlíky… A co s nimi ještě provést? Obzvlášť, když už se ke konci krátké, ale intenzivní sezóny začínají zajídat? Šup s nimi na plech! A ideálně utopit v čokoládě. Jahodová buchta do každé rodiny!

Léto, léto, mý

Slunce, voda, kopec knížek a dva báječné měsíce volna. Krásné doby, kdy na konci června klepaly na dveře prázdniny. Tedy, to volno bylo jen relativní. Zahrada se záhonem plným jahod a kolem z této perspektivy nekonečného plotu keříky rybízu, malin, angreštu a ostružin. A dopoledne strávené s kyblíkem coby hlavní trhač. Tehdy mi to přišlo jako dětské galeje. A to jsem nemusela stát u plotny a zavařovat.

Už záhy se ale projevil můj budoucí obchodní duch. Uzavřela jsem s tátou dohodu, že za každé nasbírané kilo rybízu dostanu dvacetikorunu. Má kasička se plnila tak rychle, že to tátu přimělo zajít zjistit, za kolik se rybíz vykupuje. Za 20 Kč… S přeléváním rodinného rozpočtu do mého prasátka tak byl konec. Nedlouho poté jsem tedy vyrazila na brigádu na sběr jahod do místního zahradnictví. Za nasbírané kilo jahod 2 Kč. Pochopila jsem, že učení je ale vážně v mém zájmu.

Buchta na pekáč

Občas byl docela boj ukořistit nějaké ovoce čerstvé. Máma byla zavařovací buldozer. Každý rok pak v březnu nastala revize zásob a zjistilo se, že se sklenice marmelád a zavařenin zase nesnědly („Pro koho se s tím dělám!?!“).

O to šťastnější jsem ale byla s obyčejnou miskou čerstvých rozmačkaných jahod se šlehačkou nebo s buchtou. Jednoduchou, na pekáč. A tu samou teď peču i já. Tedy úplně stejná není:

  • bílý cukr nahrazuji třtinovým a sladím celkově méně. Buchtu jsem vylepšila čokoládou a ta jí přidá i na sladkosti.
  • bílou mouku nahrazuji celozrnnou a špaldovou. Osvědčil se mi poměr 1:1. Pokud ale nejste zvyklí, můžete zpočátku ve stejném poměru míchat bílou mouku s celozrnnou.
  • máslo nebo olej nahrazuji kokosovým olejem.

Poslední 2 body jsou na vás. Vyhnout se bílému cukru je ale určitě dobrá volba. Pokud máte doma odpírače zdravějšího pečení, je tato jahodová buchta dobrý start. Je tmavá, takže na první pohled nikdo nepozná, že je „jiná“. Zkuste na začátek nahradit jen část mouky. Uvidíte, že bude chutnat.

Jahodová buchta s čokoládou

12 porcí
10 minut příprava, 30 minut pečení

INGREDIENCE   

100 g celozrnné pšeničné mouky
90 g špaldové mouky
1 hrnek nadrobno nakrájených jahod (cca 150g)
100 g hořké čokolády (sekané nebo peciček)
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
90 g třtinového cukru
150 g bílého jogurtu (3 % tuku)
7 lžic (80 ml) kokosového oleje
2 vejce
špetka soli
špetka skořice nebo mixed spice (nemusí být)

POSTUP

  1. Rozpusťte si kokosový olej a polovinu (50g) čokolády. Stačí jen lehce rozehřát a pecičky čokolády pak rozmíchat. Nepřehřívejte.
  2. Rozehřejte si troubu na 180 °C.
  3. Omyjte a osušte si jahody a nakrájejte je na menší kousky.
  4. V míse utřete třtinový cukr a vejce. Vmíchejte kokosový olej s čokoládou a jogurt.
  5. Zvlášť promíchejte všechny sypké ingredience a poté vmíchejte po částech do tekuté směsi.
  6. Do těsta jen zlehka vmíchejte jahody a nalijte ho na vymazaný hluboký plech a posypte zbývajícími 50 g čokolády.
  7. Pečte cca 30 min nebo dokud není špejle při zapíchnutí suchá.

 

Cokoladova jahodova buchta ingredience

Cokoladova jahodova buchta plech p

Cokoladova jahodova buchta plech

Cokoladova jahodova buchta

 


KOUZELNÁ PŘÍSADA

Na pečení a vaření používám nejraději praktické čokoládové pecičky. Čokoláda se nemusí krájet nebo strouhat. Od dobrého výrobce jíte opravdu ČOKOLÁDU, ne to co se skrývá v obalech některých „čokolád“ na vaření v hypermarketech.

Nejvíce univerzální jsou pecičky s 55 % kakaa. Ty jsou sázka na jistotu i pro děti. 70 % pecičky jsou jasnou volbou pro velké čokoholiky.

nakoupit online

Le Chocolat horka cokolada 55Le Chocolat horka cokolada 70

 

Tato buchta vás spolehlivě provede celým létem se všemi jeho sladkými plody.

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.