Čokoládové smoothie s červenou řepou


Cokoladove smoothie s repou 2

Řepa s čokoládou? Jako vážně?!? Na tento recept jsem narazila náhodou a chvíli jsem sbírala odvahu ho zkusit. Takže, kdo jde do toho se mnou? :-)

Romance s červenou řepou


Jestli máte řepu rádi, jste ve výhodě.
Já a řepa se nekamarádíme. Nevím, jestli se na mě nějak památně podepsala školní jídelna a notoricky známé kostičky v zavařovačce. Ale ani moderní sexy úpravy třeba v salátu s kozím sýrem nebo v těstovinách mě zatím nepřesvědčily.

Přitom chudák červená řepa se snaží sbírat plusové body, co může. Vypadá vlastně trochu jako granát. Stačí odjistit. A když to uděláte, napumpuje do vašeho těla kopu vitamínů a stopových prvků. Hlavně vitamín C, beta-karoten, vápník a železo.

Červená řepa patří mezi nejsladší zeleninu (obsahuje 7-8 % přírodního cukru). A právě proto si rozumí i s čokoládou. Už dlouho se chystám i na čokoládovou buchtu s řepou. Ale zasyrova je to přeci jen větší výzva…

Řepě se prý také přezdívá krvavý elixír mládí. I to má koneckonců společné s čokoládou. Řepa mimo jiné zpevňuje kůži a díky obsaženému křemíku se stará o pevné a krásné vlasy a nehty. Kakao je zase nabité antioxidanty, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk. Takže když to spojíme dohromady, máme tu takový elixír mládí pro Čachtickou paní. Koupat se v tom ale nebudeme, my ten koktejl vypijeme. A do dna :-)


Cokoladove smoothie s repou ingredience

Jak řepu dobře rozmixovat


Zásadní otázkou bude technická stránka věci. Aneb jak na řepu? Nejlépe bude ponechat ji syrovou, když už nám jde o zdraví především. Moudrý Google radí vzít na čerstvou řepu odšťavňovač, běžný mixér ji prý zasyrova nezvládne. Odšťavňovač sice vlastním, ale abych ho pak čistila kvůli jedné řepě, to se mi opravdu nechce. Takže vytahuji svého malého věrného pomocníka, nenápadného reka mé kuchyně. Chvíle napětí… a ano, opět nezklamal. Jde to i s úplně obyčejným, ale výkonným sekáčkem.

Pokud to vaše výbava nezvládla a nevlastníte odšťavňovač, je třeba řepu tepelně zpracovat. Uvařit nebo upéci (krásné pojednání o péči o řepu napsala Jana Florentýna Zatloukalová). Zbyla vám připravená řepa do salátu? Šup s ní do tohoto smoothie.

V receptu dále vystupuje mandlové mléko. To si dnes můžete běžně koupit nebo si ho (ještě lépe) připravit doma. A váš kouzelný elixír získá další nálož minerálů. Nic se ale nestane, pokud ho nahradíte obyčejnou vodou. Smoothie je třeba trochu zředit, jinak ho budete jíst lžičkou.

Smoothie s červenou řepou a čokoládou

1 porce
5 minut

INGREDIENCE   

1 banán (co nejzralejší)
1/2 syrové červené řepy
hrnek mandlového mléka
2 lžíce přírodního kakaa

Na ozdobu:
drobné ovoce (brusinky, maliny, borůvky)
kousky kakaových bobů

POSTUP

  1. Řepu očistěte a nakrájejte na větší kostky do mixéru. Zalijte mandlovým mlékem a rozmixujte v mixéru.
  2. Přidejte banán a kakao a krátce domixujte.
  3. Hotové smoothie nalijte do sklenice a ozdobte drobným ovocem a kakaovými boby.

KOUZELNÁ PŘÍSADA

Na kakau opravdu záleží.

Běžné kakao (tzv. holandského typu) je alkalizované. Přidáním regulátorů kyselosti (alkalizačních činidel) se zajistí, že výsledný prášek se lépe rozpouští, má jemnější chuť a je výrazně tmavší. Zároveň však díky tomu kakao ztrácí dvě třetiny antioxidantů, na které je bohaté.

Přírodní (tj. nealkalizované kakao) je světlejší, má osobitou ovocnější chuť a ponechává si většinu zdraví prospěšných látek přítomných v kakau. 

Raw kakao je přírodní kakao, které je navíc vyrobeno z nepražených kakaových bobů. Je v něm tedy uchováno prakticky vše dobré, co nám kakao může nabídnout.

Do studené kuchyně a tedy i do smoothie apod. určitě volte přírodní nebo raw kakao. Přírodní kakao obsahuje obvykle více kakaového másla (má kolem 22% tuku). A to je dobře, protože více tuku znamená více chuti. A kakaové máslo patří mezi zdravé tuky.

nakoupit online (klikněte na obrázek)

Le Chocolat kakaoBio nebio kakao raw


Hotové smoothie s červenou řepou můžete posypat brusinkami, borůvkami, ostružinami. Rozhodně doporučuji přidat jako „třešinku na dortu“ kakaové boby. Samotné kousky nebo obalené v čokoládě. Smoothie pak příjemně křupe a přidáte ještě jednu antioxidační dávku navrch.

Hotovo? Takže jdeme ochutnat?
Tolik strachu a ono to vážně chutná dost dobře, že?
A teď si navíc můžeme se zbytkem rodiny zahrát oblíbenou společenskou hru „Hádej, co v tom je?“ ????

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.