Smoothie bowl s jahodami a čokoládou


Smoothie bowl s jahodami

Nedávno jsem narazila na článek „Kam v Praze na výtečnou snídani“. A hned jsem se taky zarazila. Jednak proto, že se tam hojně vyskytoval termín „smoothie bowl“. A já neměla tušení, co to je. A jednak proto, že spousta doporučovaných míst byla v Holešovicích! Pár metrů od našeho domu. A já tam nikdy nebyla! Ano. Už je to tak. Stačily pouhé 2 roky s dítětem a já jsem out.

Jestli máte podobný pocit, nevěšte hlavu. Co je smoothie bowl, to už budeme vědět. A když zjistíte, kolik za smoothie bowl v trendy podniku zaplatíte, bude se vám hodit tento recept. Protože je to věc naprosto jednoduchá.

Co je vlastně smoothie bowl?

Vlastně si myslím, že to musela být geniální myšlenka majitele nějakého hipsterského bistra. Každých pár let musíte vymyslet nějaký nový trend. Smoothie už je ohrané. Ale co nalít hutnější smoothie do misky a na něj v soustředných kruzích efektně nasypat různé zdravé dobroty? Vypadá to fantasticky, zdravě a je to nápad roku. Posyp navíc je samozřejmě za příplatek a kreativitě se meze nekladou. Nadšení foodies si nejen připlatí, ale plní Instagram fotkami vašich krásných výtvorů a vy máte reklamu zadarmo.

A proč se se smoothie bowl dělat doma? Takže:

  1. Vážně to vypadá skvěle. Můžete se blýsknout před partnerem nebo návštěvou (pokud přespává). Ale pokud máte dítě, tak už víte, že design prodává ????
  2. Do misky můžete propašovat spoustu zdravých komponentů (semínka, méně populární ovoce apod.). Za jediného předpokladu (pokud máte holčičku): miska musí zůstat růžová a musí v ní být čokoláda
  3. Nepotřebujete odšťavňovač ani extra výkonný mixér. Čím hutnější, tím lepší a kousky nevadí. Smoothie bowl se jí lžičkou. Stačí nahrubo rozmixovat v obyčejném mixéru.

Smoothie bowl najdete v trendy bistrech často pod názvem Acai bowl. Podle brazilského ovoce acai. Tomu jsou připisovány až magické vlastnosti. Hlavně kvůli vysokému obsahu antioxidantů. Acai se ale k nám dostává v sušeném stavu a podobně jako u goji berry (kustovnice čínské) nemáme vždy jistotu, jak bylo pěstováno. A v množství, jaké se dává do smoothie bowl, acai v obsahu antioxidantů hravě nahradí… čokoláda! Tedy ta s vysokým procentem kakaa. A ideálně doplněná bobulovinami z českých luhů a hájů (seznam tzv. omlazujících potravin bohatých na antioxidanty zde)

Chcete zůstat věčně mladí? Jezte vysokoprocentní čokoládu, bobuloviny a ořechy.

V mé dnešní smoothie bowl jsou jahody, protože je právě sezóna. Směle je ale můžete nahradit borůvkami, malinami nebo ostružinami.

Ovocná miska s jahodami a čokoládou

1 porce
5 minut

INGREDIENCE   

1 větší banán
150 g jahod
100 ml jogurtu

na posyp
1 lžička kokosu
1 lžička oblíbených semínek (já použila směs chia a lněného semínka)
1 lžička mandlových lupínků
1 větší kostička čokolády (nasekaná) nebo čokoládové pecičky
plátky ze 2 jahod na ozdobu

POSTUP

  1. Banán, jahody a jogurt rozmixujte v mixéru.
  2. Smoothie nalijte do misky
  3. Povrch posypte v proužcích nebo kruzích dobrotami a poklaďte plátky jahod

 

Smoothie bowl priprava

Smoothie bowl s jahodami


KOUZELNÉ PŘÍSADY

Na smoothie bowl se skvěle hodí ochucená tmavá čokoláda. Třeba osvěžující s mátou nebo voňavá s lesním ovocem.

Dceři dávám mléčnou čokoládu s vysokým podílem kakaa (nad 40%) nebo čokoládovou granolu z tohoto receptu.

nakoupit online (klikněte na obrázek)

Vivani cokolada tmava matovaVivani tmava cokolada brusinkySE Vivani mlecna cokolada 50Le Chocolat horka cokolada 67


 

Užijte si pohodové letní ráno s dlouhou dobrou snídaní.

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.