Jak na čokoládový krém na dort nebo cukroví?

Dobrý čokoládový krém je důležitou součástí dortů, vánočního cukroví i dalších moučníků. Musí být dobře vyšlehaný, dostatečně tuhý a také by se neměl hned roztéci, jakmile vyndáte dort z ledničky.

Už se vám někdy stalo, že jste dali krém do zdobítka a krém se na dortu roztekl v neuspořádaném tvaru?

Existuje mnoho způsobů, jak získat ideální chuť i konzistenci. Při tvorbě vlastních krémů je vždy důležité přesně dodržovat množství ingrediencí, krém správně vyšlehat a dostatečně ho vychladit.

Domácí krém z čokolády

Receptů na domácí čokoládové krémy existuje opravdu v mnoho, v našem případě však bude hlavní surovinou přímo čokoláda.

Mezi nejoblíbenější varianty patří klasické máslové krémy, dělají se ale také čokoládové krémy z tvarohu, z mascarpone, ze salka, ze šlehačky a mnoha dalších ingrediencí. Možností je opravdu hodně. A pokud narazíte na ten pravý, o němž víte, že se vám vždy povede a chutná skvěle, pak máte vyhráno.

Možná byste ten pravý čokoládový krém mohli najít i mezi našimi recepty. Zde je několik tipů:

Muffiy s čkoládovým krémem

 Čokoládový šlehaný krém

Ingredience:
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste rádi někoho obdarovali čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku.
Postup:
    1. Čokoládu nalámejte na malé kousky a vložte do misky.
    2. Šlehačku mezitím dejte na pánev, smíchejte s cukrem a přiveďte k varu.
    3. Jakmile se začne šlehačka vařit, zalijte s ní nalámanou čokoládu, aby se rozpustila.
    4. Směs pořádně promíchejte a dejte odstát do ledničky, ideálně na několik hodin.
    5. Po vyjmutí z lednice směs vyšlehejte do hustého krému a ještě zhruba hodinu před použitím nechte vychladit

  

Čokoládový krém z mascarpone

Ingredience
  • 200 g kvalitní čokolády na vaření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíci oblíbeného čokoládového či oříškového likéru
Postup:
  1. Čokoládu společně se smetanou rozpusťte ve vodní lázni (smetanu můžete přilévat postupně)
  2. Čokoládovou směs odstavte z vodní lázně a dejte chladit do ledničky (ideálně několik hodin).
  3. Po vyjmutí z lednice čokoládovou směs vyšlehejte a přidejte cukr společně s likérem.
  4. Nakonec vmíchejte mascarpone, vyšlehejte a nechte krém opět zatuhnout.

 

Tento výborný čokoládový krém se skvěle hodí na dorty i oblíbené cupcakes. Základem je kvalitní čokoláda. Věděli jste, že si v Česku ceníme dobré čokolády čím dál tím více?

  

Krém z bílé čokolády do vánočního cukroví

Ingredience:
Chybí Vám kvalitní čokoláda do receptu, nebo jste dostali chuť si zamlsat bez práce nebo byste chtěli někoho obdarovat čokoládovou bonboniérou? Nakupte v našem eshopu se slevovým kódem RECEPT10 a získáte 10% slevu na Vaši objednávku.
Postup:
  1. Bílou čokoládu nalámejte na kousky a samotnou nechte rozehřát ve vodní lázni.
  2. Čokoládu odstavte a ž trochu vychladne, vmíchejte do ní změklé máslo.
  3. Směs vyšlehejte do hustého krému a nechte vychladit.

 

Tento recept na jednoduchý a rychlý čokoládový krém lze využít na slepované cukroví nebo jako náplň do košíčků. Plněné cukroví je ideální skladovat v lednici v plastové nádobě.

  

Čokoládový krém z pudinku

Čokoládové krémy z pudinku jsou rovněž velmi oblíbenou variantou. Není použita přímo čokoláda, ale čokoládový či kakaový pudink, který dodá krému jemnou konzistenci.

I v tomto případě může mít krém široké využití - vhodný je například do vánočních košíčků, pusinek, slepovaných oříšků nebo také na klasické dorty, do rolád či na další krémové dezerty. Jeden oblíbený krém může mít opravdu univerzální využití.

Možná si některý recept na čokoládový krém z pudinku vyberete z těch našich.

Čokoládový krém z pudingu

Máslový pudinkový krém

Ingredience:
  • 1 čokoládový pudink
  • 200 ml mléka
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce moučkového cukru
Postup:
  1. Pudink uvařte dle návodu společně s mlékem a vaječným žloutkem (za stálého míchání).
  2. Hotový pudink nechte vychladit a postupně přidejte změklé máslo, zatímco budete pudink šlehat do jemného krému.
  3. Na závěr přidejte moučkový cukr (množství můžete upravit dle chuti).

 

Čoko pudinkový krém s tvarohem

Ingredience:
  • 500 ml mléka
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 čokoládové pudinky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 140 g másla
Postup:
  1. Oba pudinky uvařte s mlékem podle návodu.
  2. Nechte jej vychladnout, aby nebyl horký a přidejte máslo společně s tvarohem a oba typy cukru.
  3. Směs poté dostatečně vyšlehejte a nechte ztuhnout v ledničce.

 

Hotový čokoládový krém

Kvalitní čokoládový a/nebo lískooříškový krém s vysokým obsahem kakaa a lískových oříšků je skvělou volbou pro tenčí vrstvy, kde je ale potřeba vysoký efekt a výrazná čokoládová chuť. Mají hustou konzistenci, nejsou vyšlehanou pěnou jako domácí čokoládové krémy, ale spíše čokoládovou pomazánkou.

Takovéto lahodné krémy se tak výborně hodí na slepování cukroví, luxusní verze palačinek nebo na potření boků dortů.

Tyto krémy lze rovněž dál upravovat nebo je používat k ochucení šlehačky nebo jako součást dalších náplní. K dispozici jsou různé varianty - mléčné, tmavé i krémy z bílé čokolády nebo s pravým kubánským rumem. Výborné jsou také ve spojení s ovocem.

Čokoládové krémy značky Venchi

Foto: Venchi

Inspirace není nikdy dost, a tak jsme vám nabídli hned několik variant toho, jak získat ten nejlepší čokoládový krém.

A víte co? Čokoládové krémy jsou skvělé nejen na dezerty, ale i jen tak na mlsání. Dejte si je například s čerstvým ovocem a sektem. Upozornění: bublinky, jahody a čokoláda jsou návykové :-)

Jak ještě byste s čokoládovým krémem naložili?

 

vybrat-si-cokoladove-kremy-online