Nejlepší horká čokoláda 10x jinak

 
Domácí horká čokoláda - silná, hustá, co zahřeje a pohladí. Jak ji připravit?
Vyzkoušejte náš neprůstřelný základní recept a tipy, jak jej obměnit 10x jinak podle chuti a nálady.
Stačí jen 2 kvalitní základní ingredience a 5 minut času a vychutnáte si šálek dokonalé čokolády u vás doma.

horka cokolada recept


Základní recept na horkou čokoládu

Na horkou čokoládu (1 šálek 100 ml) potřebujete:

50 g čokolády (70 % kakaa)
80 ml plnotučného mléka

Příprava:
V kastrůlku (nejlépe na vodní lázni) ohřejte mléko. Ztlumte plamen a vsypte pecičky nebo nasekanou čokoládu nebo míchejte, dokud se dokonale nerozpustí. Čokoládu nevařte, měla by se rozpustit v mléce teplém kolem 70°C.

Nejlepsi horka cokolada 0718


Jak vidíte, základní recept na horkou čokoládu je opravdu jednoduchý.
A kvalitními ingrediencemi vás vybavíme na pár kliknutí. Můžete vařit čokoládu se stejnými surovinami jako baristé v nejlepších kavárnách. Horkou čokoládu můžete připravit z čokolády (nejlépe z čokoládových peciček) i kakaa. Obojí využijete samozřejmě také na pečení vašich oblíbených dezertů.

koupit horkou cokoladu

 

Horká čokoláda 10x jinak

Horkou čokoládu si můžete vychutnat na množství způsobů:


Horka cokolada infografika

 

Nejčastější otázky a naše odpovědi o horké čokoládě

Tyto otázky nám kladou naši zákazníci nejčastěji:

  1. proč horkou čokoládu doporučujeme připravovat z čokoládových peciček:

    • jsou praktické - nemusíte čokoládu lámat nebo strouhat
    • lépe se rozpouští - čokolády Le Chocolat 55 a 70% kakaa jsou typu "Couverture". Tyto čokolády obsahují vyšší podíl kakaového másla a lépe se tak rozpouští. Jsou proto ideální pro přípravu horké čokolády, krémů a dortových polev.
    • jsou to čokolády profesionálů - pecičky řady Le Chocolat jsou výběrem od renomované belgické čokoládovny Barry Callebaut. Její jméno nejspíš neznáte, protože tato čokoládovna se specializuje na profesionály. A dodává čokoládu těm nejlepším cukrářům a čokolatiérům. 

  2. jaké procento čokolády zvolit?

    • doporučujeme 70 % kakaa. Tento poměr kakaa a cukru se v čokoládě považuje za takový "zlatý řez" - ideální rovnováha mezi intenzitou kakaa a sladkostí cukru. Pokud na vás bude nápoj příliš silný, můžete přidat více mléka.
    • skvělý zážitek nabízí čokoláda z peciček Le Chocolat single origin 67% kakaa. Toto výběrové kakao z nejlepších plantáží Madagascaru spojuje intenzitu a jemnost a vyváženost chuti.
    • pro děti a pro milovníky mléčné čokolády doporučujeme 55 % kakaa.


  3. není toho mléka v receptu nějak málo a čokolády moc? A opravdu jen 100 ml čokolády?
    • ano, ze základního receptu budete mít jen malý kalíšek horké čokolády (100 ml je šálek na cappuccino). Ale je dost možné, že budete mít problém ho dopít.
    • ta pravá, báječná horká čokoláda, je silná jako dobrý šálek espressa. A ten je také malý :-)
    • pokud použijete více mléka a o něco méně čokolády, získáte kakao. To ocení hlavně děti.


  4. jaké mléko použít
    • doporučujeme mléko plnotučné a ideálně čerstvé. Platí zde totéž, co vám řekne každý barista o přípravě kávy.


  5. jak připravovat horkou čokoláda z kakaa
  6. a neměl by tam být škrob?
    • v mnoha receptech na horkou čokoládu ho najdete. Ale opravdu chcete pít škrob? 
    • pravá horká čokoláda je intenzivní a hustá, ale není to puding, lžička v ní nestojí