Smoothie s kurkumou – pro silnější imunitu


Kurkuma smoothie

Jak zatočit s nachlazením? A nejlépe přírodní cestou? Ne nadarmo je kurkuma hitem posledních let. Podle vědeckých studií je totiž účinnější než mnoho běžných léků! Na záněty, bolest ale i na deprese. Jakmile nastoupí sychravé dny, nasazuji tuhle účinnou zbraň. Tohle zářivé smoothie s kurkumou má totiž plně nabito proti číhajícím bacilům, a navíc i spolehlivě zvedne náladu. 

Každý rok s nástupem sychravých dnů mě navštěvuje nezvaná kamarádka. Ano, známe ji všichni. Nechvalně známá „rýmička“ klepe na dveře. A obzvlášť pokud máte doma „školkové“ dítko, opustí vás nejspíš někdy zjara. Zkoušela jsem leccos. Echinaceu, homeopatika, koňské dávky vitamínu C a taky třeba cibulový čaj. Na Googlu jsem si přečetla, že prý je lahodný. Ve všech článcích na první stránce. Tímto nahlašuji Googlu, že žádný z autorů si ten čaj zjevně neuvařil. Jeho chuť je spíš nezapomenutelná…

A tak jsem Googlila dál a zkoušela různá smoothie. A toto je, přátelé, vítěz. Nejen, že pomáhá, tohle smoothie taky chutná. A tak ho s chutí pijeme celý podzim a zimu. Naše prevence proti nachlazení i „blbé náladě“.

7 statečných v boji za lepší imunitu

Posílit imunitu můžete mnoha způsoby - pitným režimem, dostatkem spánku, vyhýbáním se stresu nebo kvalitní stravou. Právě strava hraje v posílení imunity klíčovou roli, její dodržování je totiž jen na vás. Vítězná sedmička se postará o naše tělo zleva-zprava:

  • Kurkuma: je protizánětlivá a super bohatá na antioxidanty. V indické tradiční medicíně ájurvéda se v boji proti nachlazení a při špatném trávení používá už po staletí.
  • Zázvor: posiluje imunitu, bojuje proti infekcím a zánětům a uklidňuje žaludek
  • Ananas: nabitý přirozeně obsaženým vitamínem C a antioxidanty, dodává energii a podporuje trávení
  • Citrón: další zásobárna vitamínu C a antioxidantů, ale také přírodní antibiotikum
  • Mrkev: bohatá na vitamín A, betakaroten a antioxidanty. Známý bojovník za zdravé oči.
  • Banán: plný draslíku. Pohladí bříško a spolu s mrkví dodá smoothie sladkost. Přitom díky nízkému glykemickému indexu nadlouho zasytí.
  • Mandlové mléko: bohaté na hořčík, fosfor, vápník a draslík. Stejně jako citrusy je zásadotvorné, takže pomáhá neutralizovat naše vnitřní prostředí. Už jste určitě slyšeli, že se doporučuje po ránu vypít sklenici vlažné vody s citrónem…

 

Kurkuma podle vědců bojuje se záněty stejně účinně jako Ibuprofen a proti srážlivosti krve funguje podobně jako Acylpirin.

Toto smoothie s kurkumou je vlastně alternativou k oblíbenému zlatému mléku. Obohacené o další ingredience pro zdraví.

Můžete ho také různě obměňovat (místo citrónu použít pomeranč, místo mrkve jablko), místo mandlového mléka stačí zředit jen šálkem vody.

Kurkuma smoothie 2

Smoothie s kurkumou

1 porce
5 minut příprava

INGREDIENCE

½ velkého zralého banánu
½ šálku ananasu
¼ šálku mrkvové šťávy
½ lžíce citrónové šťávy
½ šálku mandlového mléka
kousek čerstvého zázvoru
špetka kurkumy

POSTUP

Všechny ingredience rozmíchejte v mixéru a podávejte.

Mrkvovou šťávu připravuji na odšťavňovači (když vypijeme víc) nebo kupuji hotovou od kvalitních výrobců. Mandlové mléko si snadno vyrobíte doma sami (viz recept od Kitchenette zde), nebo lze koupit např. od rodinné značky Nemléko.

Samozřejmě nesmí chybět ani čokoládový tip.
Kurkumu i se zázvorem si můžete vychutnat i v čokoládě. A velmi si rozumí. Nejen chuťově. Stejně jako kurkuma, i kakao je nabité antioxidanty.

SE Vivani zazvor kurkuma (2)

Můj tajný tip:
Čokoláda s 89 % kakaa z vybraných kakaových bobů z Peru se zázvorem a kurkumou
Antioxidační bomba 3 v 1
kakao-zázvor-kurkuma

 

Blanka profil 150
Autor: Blanka
Ahoj, jmenuju se Blanka a jsem čokoholik. Má práce v rodinné čokoládovně Le Chocolat je moje hobby.
A taky se snažím žít zdravěji a ráda bych dala ve výživě dobrý základ své malé dcerce. Že to nejde dohromady s čokoládou?
Jde! A proto sdílím recepty z naší "rodinné kuchařky", které nám doma chutnají a přitom jsou o fous zdravější.