Recept: Čokoládová bábovka třikrát jinak

 

Přiznejte se. Také máte na klasických mramorových bábovkách raději tu kakaovou část? My ano.

Tak proč si nedopřát typickou chuť kakaa s každým soustem? 

Bábovky patří mezi nesmazatelnou klasiku české kuchyně a připomínají pohodový čas strávený u našich babiček či maminek.

Každý má doma recept na tu zaručeně nejlepší, ale někdy je čas na změnu a vyzkoušení něčeho nového.

Proto vám přinášíme 3 recepty na čokoládové domácí bábovky, které musíte vyzkoušet. A myslíme si, že jedna z nich se určitě zařadí mezi vaše "rodinné klasiky".

Připravte se na nálož kakaa, čokolády a nové inspirace!

 

Čokoládová bábovka s krémem

Nadýchaný kakaový korpus a lahodný čokoládový krém. Tento recept povýší "obyčejnou bábovku" na slavnostní dezert.

A vůbec nebude vadit, když nebude krém na bábovce tak vysoustružený jako na naší fotografii :-)


cokoladova babovka
Foto: Pixabay

Doba přípravy: 55 minut

Ingredience:

  • 175 g másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 50 g kakaa
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce mléka

Na krém:

 

Postup:

  1. Máslo utřete společně s krupicovým cukrem a poté přidejte vejce a kakao.
  2. Do směsi postupně vmíchejte mouku s kypřícím práškem a nakonec přidejte mléko (pokud by bylo těsto stále moc suché, přidejte mléko dle potřeby).
  3. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy a pečte na 190 °C po dobu 20-25 minut.
  4. Mezitím si připravte krém. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni spolu s 85 g másla, odstavte a smíchejte s moučkovým cukrem.
  5. Hotovým krémem poté potřete bábovku po celém jejím povrchu. Můžete dozdobit například kokosem či nasekanými oříšky.

 

Toto těsto se hodí spíše do menší bábovkové formy, můžete jej udělat i v klasické dortové formě nebo ve stylu muffinů v papírových košíčcích.

 

Bábovka s čokoládou a kokosem

Dalším receptem v řadě je tato čokoládová bábovka s kokosem.

A jelikož kokosu podobně jako čokolády není nikdy málo, využijete jej jak do těsta, tak na ozdobu.


cokoladova babovka s kokosem
Foto: Pxhere

Doba přípravy: 55 minut

Ingredience:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 100 g kvalitní čokolády na vaření
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 1 dl oleje
  • 2 dl mléka

Na polevu:

  • 100 g kvalitní čokolády na vaření
  • 100 g másla

 

Postup:

  1. Vaječné žloutky vyšlehejte s cukrem a olejem.
  2. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s práškem do pečiva, nastrouhanou čokoládou a kokosem. Trochu kokosu si nechte na vysypání bábovkové formy.
  3. Obě směsi smíchejte dohromady.
  4. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a poté jej postupně přidejte do těsta.
  5. Formu na bábovku mezitím vymažte máslem a místo mouky posypte kokosem. Poté do ní nalijte těsto.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 40-45 minut.
  7. Mezitím si připravte polevu z čokolády a másla smícháním obou ingrediencí ve vodní lázni.
  8. Polevu natírejte na vychladlou bábovku, čokoládu nechte volně stéci po obvodu a nakonec posypte kokosem.

 

Tato bábovka je ideálním adeptem na tradiční nedělní odpolední dezert. Věděli jste, že bábovky jde zdobit i květinami?

 

Hrnková čokoládová bábovka s tvarohem a bílou polevou

Také máte rádi hrnkové recepty, u nichž nemusíte nic vážit? Jeden z nich máte přímo před sebou. Tentokrát v hlavní roli tvaroh a bílá čokoláda.


babovka s bilou cokoladou
Foto: Maxpixel

Doba přípravy: 65 minut

Ingredience:

  • 1 vanilkový cukr
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček měkkého tvarohu (250 g)
  • 1 hrnek slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • 3 lžíce kakaa

Na polevu:

  • 100 g bílé čokolády na vaření
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 4 lžíce mléka

 

Postup:

  1. Vejce rozdělte na žloutky a bílky a žloutky poté rozmíchejte s olejem a krupicovým cukrem.
  2. Do směsi přidejte mouku, kypřící prášek, mléko a kakao.
  3. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně jej zamíchejte do těsta.
  4. Ve vedlejší misce smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a nechte odležet.
  5. Do vymazané a vysypané formy poté nalijte polovinu těsta, pak přidejte tvaroh a zalijte druhou polovinou těsta.
  6. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 50 minut.
  7. Mezitím ve vodní lázni rozehřejte čokoládu společně s mlékem a přimíchaným cukrem.
  8. Upečenou bábovku polijte polevou, na závěr můžete posypat například nasekanými oříšky.

 

Tato verze bábovky je díky tvarohu velmi vláčná. Jednoduchá na přípravu a přitom s velkým efektem.

 

Pokud hledáte osvěžení klasické bábovky, je ta čokoládová nejlepší volba, se kterou potěšíte celou rodinu. 

Která to u vás vyhrála?