Návod: Jak na čokoládové polevy na dort a cukroví

 

Čokoládová poleva je doslova korunou každého dortu. Narozeninového obzvlášť.

Proto na ní také velmi záleží. Nejen, aby byla krásná, hladká a lesklá. Ale také, aby výborně chutnala. Poleva toho také dokáže hodně zakrýt, pokud se náhodou něco trošku nepodařilo. Dobrá čokoláda na povrchu jednoduše dělá dort. Proto si na ní chceme dát záležet a nevyplatí se šetřit na surovinách. Koneckonců, jak často takový narozeninový dort pečete.

A podobně je tomu i u vánočního cukroví. Polomáčené cukroví, banánky, košíčky, pracny, slepované cukroví... Na Vánoce se chceme blýsknout nejen před návštěvami. Chceme rozmazlit svou rodinu i sebe.

Že stačí rozpustit čokoládu na vaření a je hotovo? Tak jednoduché to bohužel není. 

Stalo se vám někdy, že se poleva při krájení začala lámat?


To je asi nejčastější problém, se kterým se obvykle bojuje. Vyřeší ho ale volba správného receptu a ingrediencí.

Důležitá je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa, levné „čokolády“ na vaření nemá vůbec smysl kupovat. Víte, že mnoho "čokolád" na vaření v supermarketech se ani nesmí nazývat čokoláda? Jednoduše proto, že podle zákona žádnou čokoládou nejsou. Obsahují totiž málo kakaa, zato spoustu tuků, často ztužených. A ty do čokolády ani na váš dort rozhodně nepatří.

Vyzkoušejte naše tři recepty na skvělou čokoládovou polevu. Můžete je také kombinovat navzájem. Tmavá a bílá čokoláda jsou v kombinaci nejen velmi efektní, ale také moc chutné.

Zde jsou naši tři favorité:

 

1.Extra kakaová poleva

Krásně tmavá a velmi intenzivní, taková je tato čokoládová poleva s přidaným kakaem.
Postačí vám jen tři suroviny, abyste vytvořili
polevu jako od cukráře.

cokoladova poleva
Foto: Pixabay

 

Ingredience:

Postup:

  1. Čokoládové pecičky rozpusťte s máslem v kastrůlku nad vodní lázní.
  2. Jakmile bude směs jednotná a hladká, vmíchejte postupně kakao.
  3. Polevu sundejte z vodní lázně, nechte trochu vychladnout a můžete používat.

 

Tato extra kakaová čokoládová poleva bude korunou každého dortu. Hodí se také výborně na sladké cukroví. Stačí namočit jen část každého kousku a dát tak sladkému soustu výraznou tečku.

Pokud si nejste jisti, jestli obsah kakaa není příliš vysoký, obzvlášť, když budete zákusek servírovat dětem, sáhněte po pecičkách nebo čokoládě na vaření s obsahem 40-50% kakaa.

 

2.Čokoládová poleva se smetanou

Tento druh polevy je obecně velice oblíbený díky svým vlastnostem. Poleva se krásně nanáší, zatuhne tak akorát, je hladká, skvěle vypadá a při krájení se neláme. Kouzlo tkví hlavně ve smetaně, která se do tohoto receptu přidává na místo másla.


cokoladova poleva 2
Foto: Flickr

Ingredience:

  • 170 g hořké čokolády
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

  1. Čokoládu nalámejte na kousky a nechte rozpustit ve vodní lázni za pomalého přidávání smetany.
  2. Nakonec postupně přisypejte kakao a pořádně zamíchejte.
  3. Odstavte čokoládu z vodní lázně, nechte trochu vychladnout a použijte.

 

Tato poleva je skvělá nejen na cukroví, ale také na dorty, různé buchty a třeba i na velikonoční beránky nebo biskupské chlebíčky. Velice snadno se s ní manipuluje a nestéká.

 

3.Poleva z bílé čokolády

Je na místě, aby dostala slovo i bílá čokoláda. Ta je k té tmavé skvělou alternativou a určitě má i u vás doma své fanoušky. Na cukroví vypadá skvěle, například s barevným sypáním či oříšky.


cokoladova poleva 3
Foto: Pixabay

Ingredience:

  • 120 g bílé čokolády na vaření
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 2 lžíce vody
  • Pár kapek oleje

Postup:

  1. Do vodní lázně dejte vařit mléko s vodou a přidejte do něj cukr. Vařte, dokud se tyto dvě ingredience nespojí v hladký sirup.
  2. Až bude sirup hotový, postupně do něj zamíchejte nastrouhanou bílou čokoládu.
  3. Nakonec přidejte pár kapek rostlinného oleje a vymíchejte dohladka. Po lehkém vychladnutí použijte.

 

Bílá čokoládová poleva si velice dobře rozumí s kokosovým cukrovím či dezerty, můžete ji využít i jako dekorativní detail na dorty nebo na klasické slepované cukroví. Fantazii se meze nekladou.

 

Dobrá poleva rovná se dobré suroviny

 

Protože je základem čokoládových polev čokoláda, je jasné, že bude mít hlavní slovo. Její kvalita se odráží nejen v chuti, ale také v konzistenci polevy. Nekvalitní čokoláda může v kombinaci s máslem, smetanou či mlékem zhrudkovatět nebo nebude držet tak, jak má.

Podobné je to i s kakaem. Pokud jej do polevy přidáváte, vždy hleďte na kvalitu. Každá poleva přeci jen vystačí na vcelku velké množství cukroví a proto se vyplatí do jeho chuti investovat.

 

Je také důležité vědět, jak s čokoládovou polevou zacházet, když příliš ztuhne, za jaké ideální teploty ji připravovat nebo jaké hodnoty sledovat na obalu čokolády.

Na dort polevu nanášíme stěrkou, cukroví v polevě máčíme nebo je pokapeme.

A jak dosáhnout toho, že je poleva na dortu naprosto hladká, jako zrcadlo?
Stěrka pryč. Podívejte se video, jak postupují profesionální cukráři:

 

Jaké zkušenosti s čokoládovou polevou máte vy?