Čokoláda s chilli

cokolada s chilli

 

„Nápoj bohů, který zvyšuje odolnost a snižuje únavu. Pohárek tohoto vzácného nápoje dá muži sílu na celodenní pochod bez jídla.“ Montezuma II (1502-1520)

Horká čokoláda s chilli byl dávný obřadní nápoj Aztéků.

Tato kombinace nejen dodá sílu, ale je také dráždivá a mámivá. Spojení dvou potravin, které jsou považovány za afrodiziaka.

Vychutnejte si exkluzivní tabulky čokolády plné žáru.

 

 

Čokoláda s chilli: vášeň v každém kousku


Pro mnoho lidí je spojení čokolády a chilli koření nepředstavitelné. A přitom má tato kombinace velmi dávné kořeny. Dokonce byla v minulosti považována za nápoj bohů.

Na počátku byli… Májové


Původní pravlastí kakaovníku je Střední a Jižní Amerika
. Dnes však dvě třetiny celosvětové produkce kakaa pochází ze západní Afriky, především z Ghany a Pobřeží Slonoviny.

Název „čokoláda“ pochází z aztéckého výrazu „xocolatl“. Historie čokolády a chilli se začala psát ještě mnohem dříve, kdy nápoj z kakaa a pálivého koření začali připravovat Májové (někdy mezi rokem 250 a 900). Byli to právě oni, kdo objevili kouzlo kakaovníku a postupně vyvinuly postup jejich zpracování, který prakticky v nezměněné podobě přetrvává dodnes. Májové kakaové plody sklidili, nechali je zkvasit, boby poté upražili a umleli do pasty. Tu pak míchali s vodou a chilli papričkami a dalším kořením na velmi řízný nápoj.

Nápoj bohů


Aztékové nazývali tento nápoj „xocolatl“, což znamená „hořká voda“
, protože neměli nic, čím by jej mohli osladit. Přesto byl mimořádně oblíbený a považovaný za výsadu a mohla jej pít pouze elita. Byl také podáván zajatcům před rituální obětí, aby je připravil na cestu k Bohu.

Hernanda Corteze, španělského konkvistadora, tento nápoj příliš nenadchnul. Přesto kakaové boby spolu s „know-how“ na přípravu nápoje přivezl ze své výpravy na španělský královský dvůr.

Pokrm lásky


Evropané přišli na to, jak si hořký nápoj osladit a naopak zapomněli na chilli. Jaká škoda. Má se za to, že za velkým znovuobjevením čokolády a chilli stojí slavný film Čokoláda z roku 2000. Juliette Binoche si v něm otevírá malou čokoládovnu ve francouzské vesničce a nazve ji „La Chocolateria Maya“ s odkazem na svou nezkrotnou matku, kterou si její otec namluvil po cestách v Jižní Americe. Její odvážné výtvory okouzlily nejen místní vesničany a Johnnyho Deppa, ale i miliony diváků. Ti hned zamířili do obchodů pro tu zázračnou čokoládu, která odemyká vášeň skrytou v každém z nás.


Čokolády s chilli si rychle oblíbili hlavně muži.
Kreace s menší nebo větší porcí „žáru“ se tak brzy staly nezbytností v nabídce každé čokoládovny.

Vyzkoušejte chilli čokolády, které jsme pro vás vybrali my.

Z tradičních tabulkových čokolád jsme pro vás sestavili i chilli degustační balíček, který patří k našim nejoblíbenějším.

A pokud si budete chtít připravit čokoládový nápoj tak, jak to dělali dávní Májové a Aztékové, naleznete inspiraci v naší sekci horká čokoláda.

 

 

 
89
129189129
Značky
 
 
Ingredience
Speciální
Typ
Země původu

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem

Stránka 1 z 1 - 5 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.